Nastavljena rekonstrukcija ulice 12. januara u Priboju

Priboj – Ono što je dugoročno planirano, postepeno se i ostvaruje. Opština Priboj, deonicu po deonocu, rešava jedno značajno infrastrukturno pitanje. Glavna ulica u starom delu grada, ulica 12.januara, čija je rekonstrukcija krenula pre dve godine, uskoro će, najvećim delom, biti u sasvim novom ruhu.

Foto: Opština Priboj

Biće zamenjena vodovodna mreža, regulisana kišna kanalizacija, kolovoz i trotoari biće popločani behaton pločama, duž ulice, gde ima uslova, planirana su i parking mesta, a ulica će dobiti i novu javnu rasvetu.Sve će to biti jedna nova urbana celina, po ugledu na moderne i uređene gradove,u zemlji i okruženju.

Trenutno je u zahvatu deonica od 224 metra, od zgrade Zavičajnog muzeja do raskrsnice na ulasku u Stari Priboj iz pravca novog dela grada. Prosečna širina rekonstruisanog dela biće sedam metara, a ukupna površina prostora, koji će se rekonstruisati, je 2200 kvadrata.

Ovaj posao zajednički finasiraju Vlada Srbije i opština Priboj u odnosu 60 – 40 odsto. U ime Vlade Srbije, ugovor vredan 20,8 miliona dinara, sa predsednikom opštine Priboj Lazarom Rvovićem, potpisao je ministar Edin Đerlek, zadužen za ravnomerni regionalni razvoj.

Foto: Opština Priboj

Rok za završetak radova, koji su poverni JP za uređenje građevinskog zemljišta i razvoj Priboj, je 45 dana, što znači da bi ova deonica ulice 12.januar, ako vremnske prilike budu išle na ruku građevinarima, mogla da bude gotova i do Nove godine.

Na taj način, meštani ovog dela Priboja, konačno će dobiti savremenu svetlosnu, vodovodnu, kanalizacionu i putnu infrastrukturu poput uređenijih gradova u okruženju, pa na ulici više neće biti zemljanih nanosa i mulja, posle iole većih padavina.

Zbog funkcionisanja sabraćaja, u ovom delu, radovi će se odvijati etapa po etpa, kao bi žitelji i građani mogli, bar iz bočnih ulica, da dođu automobilima do svojih stanova i lokala. Radiće se od Brijega odnosno Muzeja, pa do početka ove ulice na raskrnici sa magistralnim putem Priboj – Bistrica.

Podsetimo, u planu je kompletna rekonstrukcija ulice 12.januara u Starom Priboju, od skvera do skvera, u dužini od jednog kilometra, a već je pre dve godine rekonstruisan središnji deo oko Brijega i Hotela, u dužini od nepunih 250 metara.

Кada bude potpuno rekonstruisana glavna ulica u starom delu grada, biće to jedinstvena ambijentalana celina, uz onaj nekadašnji, samo ovom kraju, svojstven – duh stare čaršije.

PP Media