Gigant iz Priboja proslavio 70. rođendan, nije zaboravljen ni osnivač FAP-a čuveni Radmilo Lavrenčić

Priboj – Preduzeće koje je potpuno promenilo sudbinu jednog mesta danas je proslavilo svoj 70 rođendan. Vreme u Priboju još uvek se deli na ono pre i na ono posle čuvenog FAP-a, koji je na današnji dan 1953. godine započeo svoje poslovanje kada je proizvedeno sedam kamiona nosivoti do šest tona i to po licenci austrijskog Saurera.

FAP proslavio 70. rođendan, foto: Rina

Prema rečima direktora Fabrike automobile Priboj, dr Milutina Živkovića, prvo vozilo proizvedeno u gradu na Limu nazvano je „Labud” i prešlo je neverovatnih million kilometara.

– Kako se povećavala proizvodnja, povećavala se snaga i nosivost vozila, pa je sedamdesetih godina proizvedeno 7.000 kamiona, a instalisani kapaciteti su bili 10.000 vozila godišnje. Do sad je u Fabrici automobila Priboj proizvedno 160.000 vozila, koja krstare širom sveta i na pet kontinenata – kazao je Živković.

Direktor Fabrike automobila Priboj, dr Milutin Živković, foto: Rina

Pored kamiona različite nosivosti, u FAP-u su proizvođeni gradski,međugradski i turistički autobusi, a 1965. godine je proizvedeno i prvo vojno vozilo za potrebe tadašnje JNA. FAP je u svoje zlatno doba sedamdesetih i osamdesetih godina prošlog veka, zapošljavao 7.000, a sa kooperantima i svih 14.000 radnika. Međutim, devedesetih godina prošlog veka prizvodnja počinje da stangnira. Sankcije i tranzicija učinili su da proizvodnja bude svedena na minimum.

– Oporavk FAP-a počinje poslednjih nekoliko godina, kada država obezbeđuje sredstva za tehničko – tehnološki oporavak proizvodnih kapaciteta i opreme i kada FAP postaje deo grupacije odbrambene industrije Srbije. Danas se u FAP-u proizvode namenska vozila za potrebe Vojske Srbije, a u toku su pregovori za proizvodnju vozila sa specijalnim nadgradnjama – zaključio je direktor.

Foto: Rina

Simboličnom vožnjom kroz grad obeležen je ovaj veliki jubilej, a brojni stariji sugrađani vratili su se u neka lepša, prošla vremena. U čast osnivača i prvog direktora FAP-a Radmila Lavrenčića u fabrici je postavljena i njegova bista, delo livnice Jeremić, najstarije na Balkanu. 

– Zahvaljujući viziji prvog direktora FAP-a, postavljeni su temelji za uspešan razvoj proizvodnju ovako složenog proizvoda. Zbog toga danas pokušavamo da mu se na ovaj način zahvalimo za sve što je učinio za Fabriku automobila u Priboju, opštinu Priboj i sve gradove zapadne Srbije. Kamion proizveden te davne 1953. godine stajeće pored biste pokojnog poštovanog direktora Lavrenčića, kao simbol uspeha fabrike i grada Priboja. On treba da pokaže generacijama koje dolaze, da vizija i vera u sebe uvek donose uspeh. Ne smemo zanemariti doprinos svih rukovodilaca FAP-a, kao i podršku radnika koja je postala prepoznatljiva van granica SFRJ, naglasio je Živković.

Foto: Rina

Jedan pogon FAP-a od 27 hektara pretovren je danas u „Slobodnu zonu Priboj”, u kojoj egzistira nekoliko domaćih i inostranih kompanija i gde je zaposleno 700 radnika. U samom FAP-u trenunto je zaposleno oko 300 radnika.

Rina i PP Media