Građani Srbije po povratku iz pet zemalja 14 dana u samoizolaciji

Prijepolje/Priboj/Nova Varoš/Gostun – Građani Srbije koji se vraćaju iz Italije, Kine, J.Koreje, Irana i Švajcarske, područja sa intenzivnom transmisijom korona virusa, moraće da provedu 14 dana u samoizolaciji, kaže pomoćnik ministra zdravlja i potpredsednik Radne grupe za kontrolu koronavirusa dr Goran Stamenković.

Granični prelaz Gostun, foto: www.ppmedia.rs A.Rovčanin

On je za Tanjug objasnio da samoizolacija podrazumeva da ti građani dve nedelje ostanu kod kuće, da ne idu na posao, da smanje sve kontakte sa osobama van domaćinstva, ali da vode računa i o kontaktima u kući.

“Ukoliko se pojave bilo kakvi simptomi, odmah treba da kontaktiraju nadležni zavod, epidemiologa”, naglasio je Stamenković.

Brojevi telefona nadležnih epidemioloških službi na određenoj teritoriji nalaze se na zdravstvenim upozorenjima koji se dele putnicima pri ulasku u našu zemlju, ali i na sajtu Ministarstva zdravlja.

“U slučaju pojave težih simptoma, do kuće obolelog dolazi epidemiološki tim, organizuje se sanitetski prevoz i dalje lečenje u nadležnom infektivnom odeljenju”, naglasio je on.

Nadležna epidemiološka ekipa kontrolisaće da li se državljani Srbije, po povratku iz zemalja sa intenzivnom transmisijom novog korona virusa, pridržavaju mera samoizolacije.

“Apelujemo i na svest građana i njihovu ličnu odgovornost da se pridržavaju tih mera. Teško je sve zabraniti, hermetički zatvoriti i zato je važna lična odgovornost svakog pojedinca”, naveo je on.

Stranim državljanima koji dolaze iz područja sa intenzivnom transmisijom korona virusa, odnosno iz Italije, pojedinih provincija Kine, iz Južne Koreje, Irana i delova Švajcarske privremeno je zabranjen ulazak u našu zemlju, odlučila je danas Vlada Srbije.

Uvedena je i preporuka za striktno poštovanje zabrane putovanja zaposlenih u sistemu zdravstvene i socijalne zaštite u Republici Srbiji u zemlje sa intenzivnom transmisijom COVID-19 kao i žarištima epidemije.

Stamenković kaže da će ta odluka biti na snazi sve dok epidemiološke procene govore da postoji rizik po zdravlje stanovništva.

U Srbiji su do sada zabeležena 4 slučaja koronavirusa.

PP Media