Grčko groblje u Hrtima uvršteno u Listu svetske baštine

Kulturno dobro STEĆCI – MEDIEVAL TOMBSTONES upisano je 15. jula 2016. godine na Listu svetske baštine. Ovu odluku jednoglasno je doneo Komitet za svetsko nasleđe koji je četrdeseti put zasedao u Istanbulu.
Projekat međudržavne serijske nominacije stećaka predstavnici 21 članice Komiteta za svetsko nasleđe ocenili su sa velikim uvažavanjem naše saradnje na međudržavnom nivou, a posebno su pohvalili dobar prijem u lokalnim zajednicama. Istakli su izvanredni istorijski, kulturni, a posebno duhovni značaj stećaka.
Arheološko nalazište Grčko groblje u Hrtima je prvi spomenik kulture u Prijepolju koji će biti pod zaštitom UNESKA. Odlukom Komiteta na listi je ukupno 28 nekropola i to 20 iz BiH, po 3 lokaliteta iz Srbije i Crne Gore i 2 iz Hrvatske. Uz Hrta iz Srbije su nominovana dva sa lokaliteta Mramorje iz Bajine Bašte.
Stećci u Hrtima su redak primer srednjovekovnog groblja čija su nadgrobna obeležja u velikom broju ukrašena različitim uklesanim i reljefnim motivima. Na Grčkom groblju u Hrtima nalazi se 79 spomenika i to 37 na Gornjem i 42 na Donjem groblju. Ovo je retko groblje u zapadnoj Srbiji čija su nadgrobna obeležja u velikom broju ukrašena uklesanim motivima. Na 18 spomenika nalaze se raznoliki motivi: krst upisan u krug, heraldički motivi – štit sa grbom, predstave mača, jelen, bordure od valovite linije s rozetama ili u vidu užeta.
Sahranjivanje pod stećcima u Srbiji je obavljano tokom 14. i 15. veka, a u dolini Lima poznato je više od 40 srednjovekovnih grobalja sa kamenim nadgrobnim obeležjima – stećcima. Groblja sa stećcima najbrojnija su na teritoriji Bosne i Hercegovine, zapadne Srbije, severne Crne Gore i jugoistične Hrvatske, pa se na prostoru centralnog Balkana nalazi oko 70 000 stećaka neprocenjive arheološke vrednosti.
Projekat zajedničke nominacije srednjovekovnih kamenih nadgrobnih obeležja za Listu svetske baštine pokrenut je na inicijativu ministara kulture BiH, Hrvatske, Crne Gore i Srbije, 2009. godine, a dve godine kasnije predlozi sve četiri države uvršteni su u preliminarnu Listu svetske baštine.
PP Media