Hadži Nadžija Karabegović Agušević – najpoznatija novopazarska humanitarka

Novi Pazar – Priče o znamenitim Novopazarkama ne mogu da prođu bez priče o Hadži Nadžiji Karabegović Agušević sigurno najpoznatijoj humanitarki u ovom kraju. Priče o njoj je priča o velikom srcu, o nepreglednoj energiji i entuzijazmu ali i veri u dobre ljude.

Grafička obrada fotografije: PP Media

Rahmetli Hadži Nadžija Karabegović Agušević rođena je u kući Karabegovića, od oca Kadri bega i majke Sadike. Nije zapamtila oca a bez majke je ostala u devetoj godini.

Kao veoma imućna osoba, znalački i veoma mudro odoljela je svim iskušenjima i odabrala pravi put svog ljudskog bitisanja. Osnovna preokupacija života i rada rahmetli Hadži Nadžije bila je da pomaže ljudima,  bez obzira na etničku, versku ili bilo koju drugu pripadnost. Siromašni i bogati jedina su podjela ljudi koja je postojala kod rahmetli Hadži Nadžije.

U Novom Pazaru i šire ostaće upamćena po svojim humanitarnim akcijama, za brojne socijalno ugrožene grupe ljudi, od raseljenih preko prognanin do izbegličkih lica, đaka, penzionera, jetima do stipendiranja studenata. Ceo svoj imetak ali nekako i ceo svoj život stavila je na raspolaganju ljudima koji nemaju, onima kojima je pomoć neophodna.

Grafička obrada fotografije: PP Media

Tokom Drugog svetskog rata Hadži Nadžija je pomagala mnogima, čuvala ih od okupatora, skrivala u svojoj kući, hranila a mnoge i školovala.

Poslednja  aktivnost koju je započela za života bila je izgradnja mekteba, na Paricama, u Novom Pazaru. Umrla je u 76. godini života, ostavljajući iza sebe amanet svojoj porodici, sinovima, ali i poruku svim ljudima koji imaju, da pomognu onima koji nemaju. Sinovi su je poslušali i tako je početkom 2003. godine jedan od njih Ruždija Agušević osnovao  Fond i amanet svoje majke otpočeo realizovati posredstvom njega. Ciljevi fonda su bili pružanje materijalne pomoći građanima kada se nađu u stanju socijalne potrebe, prvenstveno starim i iznemoglim licima, invalidnim licima i deci bez roditeljskog staranja, obezbeđivanju stipendija učenicima i studentima, ali i drugim humanitarnim aktivnostima.

Moja majka je pružala pomoć svima, nije gledala na veroispovest, nacionalnost, govorila je, “kada ste na operacionom stolu, nije bitno čija je krv koju primate, važno je da sačuvate život”, – govorio je do skora Agušević.

Fond je uspostavio saradnju sa mnogim organizacijama, institucijama, pojedincima. Mnogo je državnih, inostranih priznanja dodjeljeno ovom fondu, ali najviše priznanje, jesu građani Novog Pazara, koji sa posebnim osjećanjem zadovoljstva pominju ime Hadži Nadžije.

Do pre godinu dana do kad je Fondom upravljao i veoma uspešno ga vodio Ruždija Agušević  kroz ovu fondaciju je prošlo oko 1000 studenata koji su diplomirali i danas rade kao vrsni stručnjaci. Agušević je iznenada preminuo pre godinu dana ali su njegovi sinovi nastavili da ispunjavaju amanet rahmetli Hadži Nadžije.

Tekst je nastao kao deo projekta “Znamenite žene Novog Pazara”. Izradu teksta sufinansirao je Grad Novi Pazar iz sredstava za sufinansiranje projekata za ostvarivanje javnog interesa u oblasti javnog informisanja na teritoriji Grada Novog Pazara u 2020. godini. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

PP Media