Hiljade kubika smeća rekom Drinom stiže do Višegrada i stvara plutajuću deponiju

Višegrad – Drina prepuna smeća i otpadom zatrpana vodena površina kod Višegrada gorući su ekološki problemi sa kojim se suočavaju građani. Tokom poplavnog talasa reka Drina postaje potencijalna ekološka bomba, ali ne zbog reke Lim kako već dugo tvrde pojedini. Kamere Ekološkog udruženja Jastreb iz Priboja usnimile su par hiljada kubika plutajućeg otpada u samoj Drini u blizini Međeđe.

Smeće plovi Drinom, foto: Rina

– Smeće koje se taloži od Goražda i Foče rečnim koritom plovi dalje ka Drini i pravi pravu ekološku bombu, opasnu i po životinjski i po biljni svet, a i za same stanovnike tog kraja. Postojale su brojne tvrdnje pojedinih institucija da je smeće iz reke Lim krivac za stvaranje deponije u Višegradu, ali sada kada nema ni gram smeća na Potpećkom jezeru i Lim je čist kao suza, pa opet ka Višegradu ide nekoliko hiljada kubika smeća, te tvrdnje nisu dobile potvrdu u praksi, rekao je za RINU Siniša Laković iz Ekološkog udruženja „Jastreb“.

On dodaje, da je uložen ogroman trud na postavljanju lančanica na reci Lim koje zadržavaju da smeće neometano nizvodno ide ka Višegradu. Pritom, članovi udruženja redovno čiste lančanice kako bi se što pre uklonio otpad nakupljen na njima. –

– Preko 20.000 kubika smeća smo izvadili u prethodnom periodu i uspeli da sačuvamo naše jezero čistim. Od 2021. godine kada su postavljene lančanice, ni jedan kubik otpada nije otišao Limom ka Drini. Do sada je izvadjeno preko 25.000 kubnih metara smeća gde je najveća količina stigla iz susedne Crne Gore, tj pet crnogorskih opština koje nemaju sanitarne deponije. Napravili smo ogroman pomak u čišćenju i održavanju rečnih tokova u Srbiji, zaključuje Laković.

Rina i PP Media