Humanitarne pakete u Novoj Varoši dobiće 400 socijalno ugroženih porodica

Nova Varoš – Vlada Srbije je preko Ministarstva rada i socijalne politike obezbedila finansijska sredstva za kupovinu više od 80.000 paketa humanitarne pomoći za socijalno najugroženije kategorije stanovništva u stotinak lokalnih samouprava, među kojima je opština Nova Varoš. Distribucija paketa trebalo bi da počne do kraja septembra, a jednokratnu humanitarnu pomoć ovog puta primiće 400 seoskih i gradskih porodica na području zlatarskog kraja koji su u stanju socijalne potrebe.

Raspodela će početi do kraja septembra, foto: Varoške novine

-Donacijom je obuhvaćeno oko 1.600 korisnika, što je duplo više nego lane – kaže za „Varoške novine“ Milena Jojević, sekretarka lokalne organizacije Crvenog krsta i ističe da će korisnici moći da računaju na po tri paketa.

–U jednom je po deset kilograma brašna, drugi je sa osnovnim životnim namirnicama (pirinač, ulje, testenine, pasilj, konzerve, šećer, so), a treći su higijenski paketi (deterdženti, sapuni, šamponi, kao i sitnije potrepštine za ličnu higijenu. Ukupna vrednost donacije iznosi blizu 900.000 dinara – dodaje Jojević.

Iz ovdašnje organizacije Crvenog krsta, čije su podružnice širom zemlje zadužene za raspodelu humanitarne pomoći, ističu da ove godine opštinama stiže značajno veća količina paketa nego prošle.

-Pomoć se deli po prioritetima odnosno potrebama i stepenu materijalne ugroženosti, a u skladu sa unapred utvrđenim kriterijumima. Reč je o najsiromašnijim porodicama iz grada i seoskog područja, samohranim staračkim domaćinstvima, višečlanim porodicama sa invalidnim licima, najugroženijim samohranim roditeljima, kao i takozvanim graničnim slučajevima koji iz nekih razloga ne ostvaruju pravo na redovnu novčanu pomoć iz republičkog budžeta – pojašnjava Milena Jojević.

Ona kaže i da će 300 paketa biti podeljeno na osnovu procene odnosno spiskova opštinskog Centra za socijalni rad, a stotinak po prioritetima OO Crvenog krsta.

-Deo pomoći cemo ovog puta opredeliti i za najugroženije aktiviste Crvenog krsta i dobrovoljne davaoce krvi koji su u stanju socijalne potrebe –naglašava sekretarka ove humanitarne organizacije i dodaje da će svi korisnici pomoći blagovremeno biti obavešteni o terminima i načinu raspodele pakete.

Varoške novine i PP Media