Istorijski dan za Zlatibor, Vučić otvorio najdužu gondolu na svetu

Čajetina – Gold gondola, turistički projekat decenije na Zlatiboru, za koji je izdvojeno 13 miliona evra danas je, nakon pet godina zvanično puštena u rad. Svečanom otvaranju prisustvovao je i predsednik Srbije, Aleksandar Vučić.

Milan Stamatović i Aleksandar Vučić, foto: Rina

„Došao sam ovde ne zbog razgovora političkih partija, mada smo i za to smo spremni, nego zato što podržavamo ovaj veliki projekat i sve što dobro donosi našim građanaima. Nećete čuti od mene da je gondola loša zato što ju je gradio neko drugi. Ja sam ponosan na ovaj projekat i pomoći ćemo koliko možemo oko svega. Došao sam da čestitam svima jer su uradili veliku stvar ne samo za ovu planinu, nego za čitavu Srbiju. Biće izgrađena obilaznica oko Zlatibora, i brza saobraćajnica ka Užicu, autoput koji će biti završen do Požege takođe će olakšati dolazak do Zlatibora. Nadam se da ćemo imati još veći broj turista i očekujemo još ovakvih projekata u celoj Srbiji“, rekao je Vučić.

Foto: Rina

Gold gondola je duga devet kilometara i povezivaće centar Zlatibora sa vrhom Tornik, a međustanica nalazi se na Ribničkom jezeru.

„Ova investicija od velikog je značaja za ceo zlatiborski kraj. Najveće dosadašnje ulaganje u srpski turizam i zato je Gold Gondola na ponos nas Zlatiboraca i čitave Srbije. Tokom realizacije ovog projekta imali smo brojne administrativne probleme, birokratija je kočila gde god je mogla. Ali uspeli smo da se izborimo sa svim tim, da prevaziđemo sve probleme. Danas sa Zlatibora šaljemo poruku da je moguća decentralizicaija Srbije, zahvaljujući idejama malih ljudi imamo završen projekat za ponos. Današnja poseta predsednika Zlatiboru treba da bude shvaćena kao korak napred u dijalogu sa vlasti”, izjavio je predsednik opštine Čajetina, Milan Stamatović.

Njan kapacitet je 600 putnika po satu koji će se voziti u 55 moderno opremljenih kabina, a planirano je i proširenje na 90, kada će u vožnji dugoj 25 minuta kroz prelepe planinske predele moći da uživa 1000 putnika na sat. U pitanju su najsavremenije kabine, koje su prošle sve neophodne testove bezbednosti.

Njihov kapacitet je deset putnika, biće dostupne i osobama sa invaliditetom, a u kabinama se nalazi prostor za odlaganje skija, snoubordova ili bicikla. Za vreme epidemije korona virusa u kabainama će maksimalno moći da se vozi četiri putnika.

Rina i PP Media