Kad devojke zapevaju iz vika

Na 8. Saboru nadmetala se 23 pevačka para iz Nove Varoši, Čajetine, Arilja i Priboja, a pobedili Milomir Stamatović i Milutin Gujaničić.

Posetioci zatečeni nastupom učesnika „Škole pevanja iz vika“, pa nisu štedeli aplauze.

Pesmom „Nema brata dok ne rodi majka“ Milomir Stamatović iz Bukovika i Milutin Gujaničić iz Nove Varoši pobedili su na Osmom velikom saboru tradicionalnog pevanja iz vika, održanom 27. jula u Domu kulture.

Zanemela dvorana polaznice škole pevanja iz vika (Foto D. Gagricic)

Drugo mesto u najjačoj, muškoj konkurenciji (11 parova), osvojili su Miroljub Raketić i Dragan Milošević, a za treće mesto nagrađena su dva pevačka para: Radovan Janković – Milan Milošević i Aleksandar Petronijević – Ljubodrag Luković.

Osmi sabor u organizaciji novovaroškog Društva za negovanje tradicionalnog pevanja iz vika, a pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije i Opštine Nova Varoš, okupio je i čuvare tradicije iz okolnih opština Čajetine, Arilja, Priboja.

Pobednički parovi – Stamatović-Gujaničić, braća Ilić i Paunović-Milićević, foto D.Gagričić

Prema oceni žirija, u konkurenciji ženskih pevačkih parova prvo mesto zauzele su Draga Milićević i Tomka Paunović ispred Petkane Jovanović i Dobrile Kovačević i Zdravke Savić i Vere Matijević.

Ponela ih pesma – Milojko i Stojan Udovičić iz Stubla na Zlatiboru, foto: D.Gagričić

Među šest mešovitih (žensko-muških) parova prva nagrada pripala je Radovanu Jankoviću i Tomki Paunović, dok su drugo mesto zauzela dva para – Dragica Žunić i Dragan Milošević i brat i sestra Milomir Stamatović i Miljka Bralović, a treće mesto žiri je dodelio Dragici Žunić i Radenku Gordiću.

U podmlatku pevača iѕ vika poredak je: braća Pavle i Ognjen Ilić, brat i sestra Strahinja i Sara Cvijetić i Marko i Miloš Nedić.

U žiriju Sabora bili su dr Dimitrije Golemović i dr Sanja Radinović, etnomuzikolozi i profsori Fakulteta muzičke umetnosti u Beogradu i Miloljub Šaković, jedan od najpoznatijih izvođača pesama iz vika. Ocenjivali su, prema propozicijama, umešnost i lepotu pevanja, ali i ukupan utisak koji pevač ostavi na sceni (odevanje u narodnu nošnju, stav pri interpretaciji), ali i izvornost i izbor pesme sa starih narodnih sabora.

Stasava podmladak najmlađi pevači iz vika, foto: D.Gagričić

Najuspešniji učesnici 8. Sabora nagrađeni su rukotvorinama – vezenim košuljama, čarapama, medaljama i pohvalama.Program su vodile Aleksandra Todorović i Anka Perišić, a Sabor je otvorio trubački orkestar Ivana Đenadića iz Akmačića.

Škola pevanja iz vika

Učesnici „Škole pevanja iz vika“ iz Beograda, Gornjeg Milanovca, Novog Sada, Krive Reke i drugih mesta Srbije, došli su u Novu Varoš da uče na izvoru pesme, a svojim nastupom u Domu kulture – zadivili su publiku i pobrali aplauze. Pokazali su šta su, uz tandem etnomzikologa i lokalnih pevača instruktora, naučili za pet dana, ali i raskošan talenat i mali deo bogatog repertoara iz svojih sredina, etno-grupa i škola pevanja.

Očarani dočekom domaćina, obećali su dolazak i iduće godine, kada Društvo za negovanje tradicionalnog pevanja iz vika, uz podršku Ministarstva kulture, nastavlja ovu važnu aktivnost.

Pohvale publici i organizatorima

,,Retki su festivali koji neguju najstarije oblike pevanja, a imaju toliko posetilaca“, naglasio je, pored ostalog, predsednik žirija dr Dimitrije Golemović, uz pohvale organizatorima Sabora, ali i za otvaranje škole pevanja.

,,Veliko je zadovoljstvo imati mlade među polaznicima. Oni su savladali osnove pevanja iz vika, uz spretnost u učenju. S druge strane, predavači su pokazali prilježnost pesmi. Dogodine će polaznici, siguran sam, pevati lepše i tačnije. Ovo mora postati tradicija, u školu treba uključiti i mlade pevače kraja…“

Podsećajući da je žiri bio objektivan, ni po babu, ni po stričevima, Golemović je rekao da oni koje su scena i trema presekli ne treba da se obeshrabre, već da nastave sa negovanjem starinske pesme i nastupima na smotrama.

Izvor: PP Media i GZS D. Gagričić