Кauboji i Indijanci privlače sve više posetilaca na Zlatibor: Novu turstičku atrakciju za mesec dana posetilo 30.000 ljudi

Čajetina – Usled ponovnog širenja korona virusa, najbezbednije je letovati u Srbiji, a izgleda da je to shavatio i veliki broj građana jer samo na Zlatiboru trenutno boravi oko 10.000 hiljada gostiju, a hotilijeri se nadaju dobroj letnjoj sezoni. Jedan od najposećenijih lokaliteta na ovoj planini je kompleks „El paso siti“, poznatiji kao kaubojski grad, a za mesec dana od otvaranja zabeležena je poseta od čak 30.000 posetilaca.

Sve podseća na dobar vestern film, foto: Rina

„Ovde se ljudi zaista osećaju kao u pravom vestern filmu i za samo nekoliko nedelja zabeležili smo rekordnu posetu. Najzanimljiviji je kaubojski deo, u kom turisti mogu da se okušaju u zanimljivim igrama, ali ništa manje intersantno nije ni indijansko naselje sa šatorima i zlatiborske brvnavre. U ovom kompleksu spojene su tri različite kulture i posetici su zaista oduševljeni. Uskoro očekujemo i popunjavanje naših smeštajnih kapaciteta. Na raspolaganju su srpske brnavare, indijanski šatori ili kaubojski karavani. Кako ko voli, ali u svakom slučaju jedinstveno iskustvo“, rekla je za RINU, Radmila Stankov Milić ispred „El paso sitija“.

Čarima kaubojskog grada na Zlatiboru nisu odoleli ni gosti iz Hrvatske. Porodica Lazić iz Borova stigla je na ovu srpsku planinu i to pod punom opremom, jer kako kažu – šeširi su bili obavezni.

Foto: Rina

„Već par godina dolazimo na Zlatibor, ali sada nas je dočekala ova nevakidašnja ponuda. Obišli smo salon i bilijar salu, kaubojski zatvor. Igrali se sa bacanjem potkovica. Jedan neverovatan doživljaj, koji nismo želeli da propustimo“, kaže kroz osmeh Slavoljub iz Borova.

U centru Zlatibora i dalje su u toku radovi na rekonstrukciji trga, ali iz Turističke organizacije poručuju da ova planina ima mnogo da ponudi i široko prostranstvo koje turisti mogu da posete.

„Tačno je da se na Zlatiboru gradi, ali to u odnosu na celu površinu predstavlja vrlo mali deo. Lokaliteti poput kaoubosjkog grada, Stopića pećine, Sirogojna imaju mnogo toga da ponude turistima. Eksapniziju doživljaju i zlatiborska sela, koja imaju novu razvojnu šansu, jer usled korona virusa građani su željni netaknute prirode. Zlatibor se nalazi i na odličnoj lokaciji, pa su odavde mogući i brojni izleti ka okolnim turističkim atrakcijama“, naglasio je Vladimir Živanović, direktor TO Zlatibor.

Ono što je dobra vest za turističke radnike jeste činjenica da je većina gostiju za ovu sezonu bukirala duže vreme boravka, pa umesto tri ili četiri dana, sada biraju da na Zlatiboru provedu sedam do deset dana. U skladu sa situacijom vezanom za korona virus, biće organizovano i prepoznatljivo Zlatiborsko kulturno leto.

Rina