KOZJI SIR SA FARME “DOSKOVIĆ” MEĐU NAJBOLJIMA
Na Sajmu etno hrane i pića održanom krajem novembra u Beogradu kozji sir sa farme „Dosković“ iz Prijepolja dobio značajno priznanje.
Zajednički nastup proizvođača tradicionalnih prehrambenih proizvoda na Desetom međunarodnom sajmu etno hrane i ove godine je organizovala Regionalana privredna komora Užice na čijem štandu je svoje proizvode predstavilo 18 izlagača.
Pored predstavnika iz Srbije više od 2000 proizvoda izložilo je oko 400 proizvođača iz i Italije, Indije, Grčke, Makedonije i Republike Srpske.
U veoma jakoj konkurenciji, četiri proizvođača sa štanda Regionalne privredne komore Užice su dobili značajna priznanja, a među njima je i Farma koza Dosković za beli kozji sir proizveden u prijepoljskom kraju.
Bogdan Dosković, na porodičnom imanju u Zvijezdu je pre šest godina počeo da se bavi uzgojem do tada nepoznate rase na ovim prostorima. Reč je o francuskoj alpini koja se od domaćih koza razlikuje po konzumiranju različitih asortimana hrane, što kao rezultat ima mleko bez mirisa, ali zato izuzetnog kvaliteta. Vremenom, kako je stado raslo, u posao se uključila cela porodica. Mleko proizvedeno na ovoj farmi uglavnom se prerađuje u sireve. Najviše se pravi klasični, tradicionalni sir sa dodacima nane, kantariona, majčine dušice, ruzmarina i trapist sa dodatkom crvene paprike, maslinovog ulja i belog luka koji je apsolutni hit.
Izvor:Polimlje