Ruka podrške i prijateljstva

Povodom Međunarodnog dana osoba sa invaliditetom koji se u svetu obeležava 3. decembra, učenici Ekonomsko – trgovinske škole organizovali su tribinu na kojoj se govorilo o problemima sa kojima se suočavaju invalidna lica i deca sa poteškoćama u razvoju.
O poteškoćama lica sa posebnim potrebama i problemima sa kojima se suočavaju u svom razvoju i odrastanju, govorili su dr Taida Hašimbegović, Hamed Nuković, predsednik udruženja „Jedankost“, Alisa Rondić, psiholog , dok je učesnicima tribine svoje lično iskustvo preneo Branko Tomašević, bivši đak ove škole a danas diplomirani ekonomista. Učesnicima tribine prkazana su i dva dokumentarna filma a priče ljudi koji su zbog svog hendikepa doživele različita a vrlo često i neprijatna iskustva, imale su za cilj da mladima ljudima približe probleme sa kojima se suočavaju ova lica.
– Tribinom koju smo organizovali uz podršku profesora i direktora škole želeli smo da osobama sa smetnjama u razvoju pošaljemo poruku da nisu sami i da razumemo njihove probleme. U Ekonomsko – trgovinskoj školi je nekoliko učenika sa invaliditetom i naša obaveza je da im obezbedimo što bolje uslove za inkluzivno obrazovanje, pružimo ruku prijateljstva i pomognemo da na što bezbolniji način savladaju popteškoće koje prate njihovo odrastanje. Takođe, želimo da uputimo i poruku javnosti, odnosno sredini u kojoj odrastaju naši drugari, da imaju više razumevanja za probleme invalidnih lica i osoba sa smetnjam u razvoju, rekli su nam Jelena Tanasković, Đorđe Milanović i Jovana Dadić, učenici Ekonomsko – trgovinske škole koji su sa svojim profesorima učestvovali u organizaciji i realizaciji tribine.
Po završetku tribine, učenici ove škole su osobama sa smetnjama u razvoju podelili prigodne poklone, a istog dana i posetili udruženje „Jednakost“ koje kroz različite vidove svog delovanja nastoji da podigne kvalitet života osobama sa posebnim potrebama i poteškoćama u razvoju i uključi ih u sredinu u kojoj odrastaju.
Izvor:Polimlje