“Kraljevi maline” jači od države

“Kraljevi maline” – srpski hladnjačari, još jednom su bili jači i od države i od seljaka: usred berbe i otkupa napravili su potpuni haos na tržištu, pa će prema procenama udruženja malinara – polovina uzgajivača odustati od posla kojim su prehranjivali porodice, a Srbija će izgubiti svoj najjači poljoprivredni brend. Nepravilnosti na terenu su brojne, od samovolje u formiranju cena, preko blanko priznanica koje izdaju kooperantima, do bezmalo nasilnog smanjenja cena na osnovu nepravilnog klasiranja primljenog roda…

– Tenzije među proizvođačima su ogromne, nezadovoljstvo raste i cela ova sezona izgleda kao prevara srpskih “kraljeva maline”, na štetu države i seljaka. Znamo da inspekcije na terenu rade kao nikada do sada, znamo da pronalaze nepravilnosti kod hladnjačara na svakom koraku, ali razrešenja još nema – kaže Slađana Stanković, predsednica skupštine Udruženja poljoprivrednih proizvođača Užica. – Mnogi proizvođači ovu sezonu neće preživeti, čak se i među seljacima javljaju tenzije, jer se oni pitaju zašto jedni dobijaju više, a drugi manje novca za isti kvalitet maline.

Poljoprivrednici tvrde, a rezultati rada inspekcijskih službi će to potvrditi: veliki broj hladnjačara prima rod i izdaje blanko priznanice na kojima piše samo kilaža, bez cene. Na ovaj način, poljoprivrednici ne mogu znati čak ni koja je akontna cena njihove maline.

Onde gde je cena istaknuta, prvu klasu maline hladnjačari plaćaju u proseku 125 dinara, drugu 80, a treću 60 dinara. Dešava se, međutim, da hladnjačari klasiranje obavljaju naknadno i većinu roda svrstavaju u drugu klasu, pa seljaci ostaju “kratkih rukava”.

– Stanje je konfuzno, dešava se nešto što prethodnih godina nismo imali: brojni hladnjačari lažiraju popunjenost kapaciteta. Tvrde da su skoro puni, a popunjenost je svega oko 40 procenata. Izgleda da oni nameravaju da uvozom i reeksportom potpuno unište domaću proizvodnju – dodaju u udruženju proizvođača. – Nikada nismo imali ni ovoliku razliku u ceni među klasama primljenog roda. Sve to je samo način da se poljoprivrednici opljačkaju, a država prevari.

INSPEKTORI “ČEŠLjAJU”

POLjOPRIVREDNA inspekcija je započela akciju kontrola hladnjačara na teritorije Zlatiborskog, Moravičkog, Pčinjskog i Jablaničkog okruga – Arilje, Ivanjica, Prijepolje, Koceljeva, Vladičin Han i Šabac.

– Inspektori su u tom periodu izvršili 93 kontrole, proverili su 54 hladnjače i 39 otkupnih mesta – kažu u Ministarstvu poljoprivrede. – Zabranjen je rad neregistrovanoj hladnjači, a u dve hladnjače je zabranjeno korišćenje vode, jer nisu obezbedile dokaz da je ispravna. Inspektori su ispisali i četiri naredbodavna rešenja o otklanjanju neusaglašenosti i u toku je podnošenje dve prijave za privredni prestup.
Izvor: Novosti