Krivične prijave u EPS-u zbog krađe struje, na spisku i odgovorni iz Prijepolja

Elektroprivreda Srbije podneće krivične prijave protiv nedavno smenjenih rukovodilaca koji su omogućili krađu struje pojedinim korisnicima, kao i nezakonito priključenje na mrežu, saznaje “Blic”.

Reč je o 15 zaposlenih koji su svojim postupcima naneli štetu kompaniji, ali i svim potrošačima koji će novac koji su oni za sebe prisvojili nadoknaditi svi korisnici električne energije kroz takozvane komercijalne gubitke.

Tako bar tvrdi grupa radnika koja je “Blicu” dostavila deo izveštaja interne kontrole o navodnim zloupotrebama zbog kojih su smenjeni. Na listi onih protiv kojih će se pokrenuti krivični postupci nalaze se bivši direktori i radnici distribucija Banovo brdo, Centar, Krnjača, Zemun, Kalemegdan, ali i neki od odgovornih ljudi u Nišu, Leskovcu, Loznici, Zrenjaninu i Prijepolju.

Ovakvim postupkom prekinuta je dugogodišnja praksa kojom su se uglavnom krivično teretili samo potrošači, dok su njihovi mentori iz EPS ostajali bez kazni, iako je to za njih bio unosan biznis. Oni su, naime, naplaćivali svoje usluge za prikrivanje krađe struje, ali i priključenja na mrežu objekata koji nisu imali papire za to. Kolike je to razmere dobilo pokazuje i visina štete po osnovu krađe struje u 2017. godini, koja iznosi milijardu dinara za otkrivenih 6.700 slučajeva, a procenjuje se da je bar dva puta više onih koji još nisu uhvaćeni.

Iz PR službe EPS indirektno su potvrđena saznanja “Blica”.

– Upravo zbog utvrđenih nepravilnosti i propusta u radu koji su doveli do problema u poslovanju EPS, v.d. direktora Milorad Grčić smenio je 23 odgovornih. U nekim od predmeta koje navodite još se radi detaljna kontrola, a u nekim u kojima postoje indicije za krivična dela Sektor za unutrašnju kontrolu obavestio je tužilaštvo. Nadležni organi treba nastave rad na pomenutim slučajevima – kažu u EPS.

Blic i PP Media