Litija, praćena kišom, prošla gradskim ulicama

Nova Varoš -Svečana litija prošla je juče kasno po podne gradskim ulicama praćena jakom kišom. U molitvenom hodu učestvovao je veliki broj građana, a pravi junaci bili su najmlađi koji su po pljusku, bez kišobrana, nosili u koloni barjake i ikone.

Litija prošla gradskim ulicama, foto: Varoške novine

Crkveno-narodnu litiju koja je u nedelju 7. juna organizovana povodom slave Hrama Svete Trojice i Nove Varoši, predvodio je episkop mileševski Atanasije. Nakon molebana Presvetoj Bogorodici, litija je prošla Ulicom Svetog Save do Doma kulture, pa Ulicom Solunskih ratnika i Кarađorđevom pored zgrade opštinske uprave i niz Vignjeve nazad do crkve. Nakon povratka (oko 20 časova) episkop Atanasije je u hramu osveštao koljivo i slavski kolač koje su ove godine pripremili domaćini slave, Dejan Bijelić, Aleksandar Drulović, Nemanja Marinović i Milan Pivljaković sa svojim porodicama.

– Danas je dan Crkve, najsavršenije zajednice koja postoji, i na nebu i na zemlji. Nema savršenije zajednice od Crkve. To je zajednica Boga i ljudi i anđela Božijih. Na današnji dan je osnovana Crkva. Duh Sveti je prisutan svuda, ali na žalost, srca ljudska najčešće su zatvorena za Njaga. I onda u mnogim srcima nema mesta Bogu Duhu Svetome. Svi oni koji se u veri, nadi i ljubavi otvore u molitvi bivaju naseljeni, obogaćeni Duhom Svetim- rekao je episkop mileševski Atanasije čestitajući slavu.

Inače, litija na Trojice obnovljena je 2018. nakon pet godina pauze. Prva litija nakon Drugog svetskog rata kroz Novu Varoš je prošla 2007. godine dok je na čelu Mileševske eparhije bio episkop Filaret. Međutim, već 2012. taj običaj je prekinut , zbog navodno salbog interesovanja vernika.

Varoške novine