Malinari održali miran protest, na kratko blokirali magistralu

Nezadovoljni otkupnom cenom maline koja u gradu na Limu iznosi 130 dinara za jedan kilogram više stotina poljoprivrednih proizvođača okipilo se danas u ovom gradu i mirnim protestom iskazalo nezadovoljstvo trenutnom otkupnom cenom. Skup je organizovan i kao znak podrške Asocijaciji malinara Srbije koja organizuje centralni protest za zapadnu Srbiju u Arilju. Sa skupa je upućen apel predsedniku države Aleksandru Vučiću da se i on uključi u rešavanje ovog problema i poslata poruka da je svaka cena ispod 220 dinara za proizvođače neprihvatljiva.
Nakon skupa nekoliko stotina malinara krenulo je od Vladičanskog dvora u protesnu šetnju prema mostu u Šarampovu, na ulasku u grad a zatim i centralnim gradskim ulicama, što je izazvalo i desetominutnu blokadu državnog puta koji saobraća prema Crnoj Gori.
Ove godine malinu u Polimskoj dolini “tukle”su razne nepogode, od snega, mraza i niskih temperatura pa sve do nedavnog grada međutim ništa je nije uništilo kao što je niska ovogodišnja otkupna cena, smatraju proizvođači ovog jagodičastog voća.

Detalj sa protesta malinara održanog u Prijepolju, foto: www.ppmedia.rs


U ime organizatora protesta i Ispred Asocijacije malinara Srbije Sanel Dizdarević kazao je da je poruka sa ovog skupa jasna a to je povećanje otkupne cene maline i ukljičivanje države u rešavanje ovog problema.
– Svaka cena ispod 220 dinara za nas je neprihvatljiva. Iz godine u godinu dolazi do poskupljenja đubriva, hemije i radne snage. Pored toga i loši vremenski uslovi nam non stop nanose štetu i desetkuju rod – ističe Dizdarević.
Nezir Brajanac iz Velike Župe nadomak Prijepolja pod zasadom maline ima skoro dva hektra. Nezadovoljan trenutnom cenom tokom protesta on danas prosuo nekoliko gajbi malina na put i tom prilikom kazao da je ovo slika i prilika države i kojoj živimo.
– Prijepolje je grad staraca, omladina nam odlazi trbuhom za kruhom poljoprivreda je bila jednina nada da nam mladi ostanu ali vidite šta se dešava.U jednu gajbu maline stane oko 2,2 kilograma, cena radne snage odnosno berača iznosi 80 dinara tj pola gajbe.Od ostatka treba da platim repromaterijal i da zaradim nesto međutim sa ovom cenom osuđeni smo na propast – ističe revoltirano Brajanac.

Nezir Brajanac proizvođač malina, foto: www.ppmedia.rs


Ispred lokalne samouprave malinarima se obratio Nebojša Žunić član Opštinskog veća zadužen za poljoprivredu koji je naglasio da opština u potpunosti podržava ovaj protest međutim da ona nije kadra da sama reši problem već da je to državni problem.
Protest su podržala i druga brojna udruženja, a ukoliko ne dođe do povećanja cene malinari najavljuju radikalizaciju protesta blokadom saobraćajnica.
PP Media