Manastir Mileševa obeležava ktitorsku slavu

Srpska pravoslavna crkva obeležava ktitorsku slavu manastira Mileševe i slavu eparhije Mileševske na praznik Svete prvomučenice Tekle Ravnoapostolne, Svetog Stefana Prvovenčanog i Svetog kralja Vladislava, u nedelju 7. oktobra. Tim povodom i dan uoči slave u manastiru biće služena sveta bogosluženja. U subotu 6. oktobra u 17:00 časova je praznično bdenije, dok će se u Domu kulture u Prijepolju u 19:30 održati predavanje na temu „Pastirski lik i delo Patrijarha Pavla”, a predavač je Episkop kruševački David.

Episkop mileševski Atanasije rekao je da je tema pastirski i duhovni lik Partrijarha Pavla.

– Mi po našem slavskom običaju, posebno kad je u pitanju hod ka 800. jubileju manastira Mileševi, nastavimo da iz svoje unutrašnjosti geografske, duhovne, istorijske, lične iznesemo ono što je najbolje u nama. Pre svega da to primetimo, da to nađemo u nama, da sa tim uspostavimo vezu i da upravo tome damo više prostora – rekao je episkop. Posle božanske liturgije sledi obrazovno umetnički program.

– Obećavam da će kako je zamišljeno biti jako zanimljivo. Posle toga organizovana je bogata trpeza za ljubav za sve učesnike sa svih strana – istakao je vladika Atnasije.

Za vernike iz Prijepolja, Priboja, Nove Varoši, Sjenice i Pljevalja koji budu želeli da podele ovu duhovnu radost biće obebeđen besplatan prevoz ispred gradskih hramova na dan slave 7. oktobra kada će se služiti Sveta Arhijerejska Liturgija u 9:00 časova.
Izvor: GZS i PP Media