Maske sačuvale radna mesta ali i obraz (video)

Prijepolje – Da se na muci poznaju junaci, pokazuje tekstilno preduzeće „Stileks” iz Prijepolja, koje je svoju uobičajenu proizvodnju zamenilo šivenjem zaštitnih maski za lice.

Proizvodni pogon Stileksa, foto: A.Rovčanin

Cena njihovog proizvoda je simbolična jer kako kažu ne žele da profitiraju na nevolji i bolesti, a ujedno na ovaj način sačuvana su i radna mesta. U ovom preduzeću ovih dana vri kao u košnici, a u proizvodnju su uključeni svi zaposleni.

Poslovna sekretarica Edina Hanić kaže da da joj nije bilo teško da se uključi u proces proizvodnje, seče lastiše kako bi doprinela ubrzavanju procesa rada. I Elma Turković koja radi u knjigovodstvu dala je svoj doprinos i vrlo je vešta sa makazama. Zbog simboličnih cena od 50 dinara za privredu i 60 za građane, koje isključivo pokrivaju troškove izrade, pozivi zainteresovanih stižu iz cele zemlje a u poslove su uključeni i kooperanti.

Edina Hanić, foto: A.Rovčanin

„Na početku je bilo malo teže, dok radnici nisu ušli u rutinu. Sada se dnevno proizvodi 5000 komaa dnevno, a kada se uključe i kooperanti očekujemo da će to biti oko osam do devet hiljada komada”, kaže šef proizvodnje Salem Кaljić.

Salem Kaljić, foto: A.Rovčanin

Vlasnik preduzeća Esad Hodžić tvrdi da ni jedan radnik neće ostati bez posla i da se nada da će Vlada Republike Srbije prepoznati njihov trud. Proizvodnja maski za sada je sačuvala radna mesta, ali nije zaboravljen ni humanitarni aspekt.

„Doniramo jedan broj maski svim registrovanim udruženjima na teritoriji opštine Prijepolje koja okupljaju bolesne, lica sa invaliditetom, lica sa posebnim potrebama , slepe i slabovide. Juče smo se odazvali apelu lica koja su na dijalizi, od njih smo dobili i zahvalnicu , što je za nas u ovom trenutku i više nego dovoljno i za nas je to velika čast”, kazao je Esad Hodžić.

Esad Hodžić direktor kompanije Stileks, foto: A.Rovčanin

Sve se može kad se hoće, poručuju iz ovog preduzeća, i kažu da će se kad ova nevolja prođe prepoznati svačiji trag.

GZS i PP Media

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *