Medijske slobode u zapadnoj Srbiji nisu svuda iste

Na pitanje da li je zadovoljan medijskom slikom grada Čačka i odnosom novinara , pomoćnik gradonačelnika za oblast mesne samouprave i infrastrukture Milan Bojović kaže da je mnogo važnije da li su građani zadovoljni, ističući da veruje da jesu, jer ima puno razloga za to. Što se njega lično tiče kaže da nikada nije doveden u situaciju da je nešto što je izgovoreno pretočeno u drugačiji kontekst.

“Dešava se da nekada kažemo i mnogo više nego što je tema događaja, pa mi koji dajemo izjave možda i treba da uobličimo to što kažemo ili budemo jasniji, da ne ostanemo nedorečeni i to je na svima nama koji se bavimo javnim poslom,” kaže Bojović.

On je dodao, da od kada je na funkciji u poslednje četiri godine, nikada nije pozvao nikoga iz medija kako bi nešto izjavio, ali i da je uvek dostupan za njihova pitanja.

“Zvaničnu saradnju sa novinarima sam počeo tokom majskih poplava 2014. godine, tada su mediji pokazali veliki stepen odgovornosti i veoma značajnu ulogu u rešavanju problema naših sugrađana, kao i 2016 godine. Mediji su tada odigrali značajnu ulogu i mnogi problemi ne bi bili rešeni da nije bilo njih”ističe Bojović.

On je podsetio da lokalne televizije, kojih ima tri, imaju slične programe, za razliku od štampanih medija ili portala u kojima se može steći utisak da živite u dva različita grada.

Novinar Večernjih novosti i vlasnik portala PP Media iz Prijepolja Alem Rovčanin kaže da bi u Prijepolju u kome živi i radi trebalo da najlakše dolazi do informacija, međutim, kako kaže, tu neretko nailazi na barijere.

“Tu su neretko pojedini funkcioneri , čast izuzecuma, nedostupni i ne žele da pruže informaciju, uz napomenu da su sednice Opštinskog veća, u Prijepolju zatvorene za javnost, što novinarima zaista otežava rad”.

Rovčanin ističe da se vrlo često, mediji koji su bliski određenim političkim partijama, pozivaju na neke dodgađaje, dok se ostali mediji ne pozivaju, što može biti kontrproduktivno.

S tim u vezi, Bojović tvrdi da su u 21. veku, kada društvene mreže čine značajan medijski prostor, sve informacije dostupne, i ukoliko bi došlo do bilo kakve selekcije, da bi se putem durštvenih mreža sve to vratilo kao bumerang.

“Danas su sve informacije dostupne, samo je pitanje trenutka da li je to danas ili sutra i nema razloga da se ljudi takvim stvarima koriste, niti je to generalno slučaj u Čačku.”

On ističe da je Čačak uvek bio svetionik medijske slobode.

Znate samo kako je bilo 2000. godine, kada je dolazilo do velikih promena, sve je počelo od Čačka.Uvek su se Čačani borili za slobodu i javnu reč, kod nas su se sednice Skupštine uvek emitovale uživo, na sve tri lokalne televizije i sve je transparentno i dostupno.

Pomoćnik gradonačelnika Čačka Milan Bojović, foto: UMMR

Sa druge strane, novinar Alem Rovčanin osvrnuo se na događaj koji se odnosi na direktora jedne javne ustanove u Prijepolju, koji je oganizovao konferenciju za novinare i tom prilikom izbacio jednu od koleginica koja se više od tri decenije bavi novinarstvom.

“Ono što najviše zabrinjava, kada je reč o ovom slučaju, jeste da se niko od nadležnih, iz opštinskih struktura nije obratio toj novinarki, nije se izvinio što je udaljena sa konferencije za novinare, što moramo priznati šalje negativnu sliku o ljudima koji rade za medije”, zaključio je on.

Rovčanin kaže da je i sam bio u sličnoj situaciji kada je bio udaljen od strane jedne političke stranke sa njihovog skupa, uz obrazloženje da nije akreditovan da prisustvuje skupu te stranke, kaže novinar Večernjih novosti.

Novinar PP Media Prijepolje i Večernjih novosti Alem Rovčanin, foto: UMMR

Na ovu temu, Bojović kaže da u Čačku tako nešto nikada ne sme da se desi, niti mu je poznato da se ikada desilo, jer nema selekcije medija.

“Imamo praksu da bar jednom u šest meseci organizujemo konferenciju za novinare, kojima prisustvuju svi predstavnici gradskog rukovodstva na čelu sa gradonačelnikom. Svi smo u tom trenutku dostupni za sva pitanja . Sednice SG se direktno prenose i to finansira grad Čačak. Sednice veća pokrivene su kamerama, tako da novinari iz susedne prostorije mogu da prate zasedanja, a sva pitanja mogu da postave nakon sednice . Mislim da niko u našem gradu nije ostao uskraćen za odgovor na bilo koje pitanje”, istakao je Bojović.

Sednice lokalnog parlamenta otvorene su za novinare i u Novoj Varoši i Priboju, istakao je Alem Rovčanin.

“Redovno i na vreme dobijamo materijal za sednice. U svakom trenutku možemo da dobijemo odgovore na pitanja povodom bilo koje tačke dnevnog reda”, dodao je Rovčanin.

Medijsku scenu u Srbiji ugrozili su rijaliti programi, ističe Bojović, i podseća da je SG usvojila odluku kojom se distancirala od takvih sadržaja.

“To je iskorak Grada Čačka, kada je u pitanju odnos prema medijskim sadržajima. Mislim da smo medijski prostor rasteretili, jer smo akcenat stavili na realizovane aktivnosti, na razne infrastrukturne projekte i sve što smo radili ovih godina”, kaže Bojović.

Alem Rovčanin koji od 2013. godine radi kao dopisnik Večernjih novisti iz Priboja, Prijepolja i Nove varoši, tvrdi da nikada nije bilo cenzure i da nema favorizovanih tema niti stranaka.

“Odgovorno tvrdim da me nikada, niko od urednika nije nazvao i sugerisao da bi nekog trebalo da pratim ili ne. Imam potpunu slobodu da pratim sva dešavanja i ono što je zanimljivo predlažem urednicima. Nikada nikakve cenzure nije bilo, niti postoje politička ili bilo kakva druga dešavanja, vredna pomena na nacionalnim medijima, a da to nije propraćeno i medijski pokriveno, što se podrazumeva i za portal PP Media”, kaže Rovčanin.

Izvor: UMMR