Most za Osoje u pribojskoj MZ Zabrnjica

Priboj – Žitelji zaseoka Osoje,pored Varde, u MZ Zabrnjica, napokon su dočekali da trajno premoste reku Poblaćnicu, pa sada, do svojih domova, bez ikavih problema, mogu da stignu i automobilom. Ovih dana završen je betonski most preko reke Poblaćnice, sredstva za njegovu izgradnju, obezbedila je opština Priboj.

Foto: Opština Priboj

A za žitelje desetak domaćinstava Eminića, Šumana, Islamagića, Alimanaovića i Šehovića, iz zaseoka Osoje, ovaj most, nije samo povezivao dve obale, već je i bukvalano izlaz u svet i civilizaciju. Jedina putna komunikacija, iz ovog zaseoka prema opštinskom putu za Priboj, vodila je preko reke Poblaćnice i primitivne ćuprije ili drvnog mostića, ito samo za pešake, a za bilo kakav veći teret, nekada sa konjem ili volovskom zapregom, kasnije sa traktorom ili kamionom, moralo se kroz vodu i preko korita reke. Naravno, sve dok Poblaćnica, ne nadođe i ne nabuja. A onda, nije bilo drugog izbora, sve se prenosilo ručno. I tako decenijama.

Ali ovog leta tim mukama je izgleda došao kraj. Opština Priboj prepoznala je značaj izgradnje betonskog mosta, kao trajnog rešenja,odvojila sredstava, i most je, na zadovoljstvo meštana, već u funkciji.

Most je visok dva ipo metra, širok je četiri, a dug 4,5 metara, sa krilima čak 11 metara. Utrošeno je preko 50 kubika betona i 2,5 tone armature. Meštani ga već koriste, iako preostaje još nekih sitnijih poslova.

Ako su se načekali, meštani zaseoka Osoja u MZ Zabrnjica, dočekali su kvalitetno i trajno rešenje. Sa izgradnjom mosta, podignut je i nivo puta, pa su sada izbegnuti i dosadašnji usponi sa obe strane reke.

PP Media