Na skupštinskom zasedanju u Prijepolju više novinara nego odbornika

Prijepolje – Zbog nedostatka kvoruma, predsednica Skupštine opštine Prijepolje Stana Marković odložila je sednicu lokalnog parlamenta koja je sazvana na zahtev jedne trećine odbornika opozicije. Od ukupno 41 odbornika u sali je bilo svega njih  8. Izuzev predsednice parlamenta, niko od odbornika vladajuće većine nije se pojavio u skupštinskoj sali.

U sali više novinara nego odbornika, foto: www.ppmedia.rs A.Rovčanin

Rasprava o razrešenju direktorke Centra za socijalni rad, kako bi se ispoštovala presuda Apelacionog suda iz Kragujevca, doneta pre skoro pet meseci, moraće da sačeka završetak godišnjeg odmora za odbornike kako bi bio obezbeđen neophodan kvorum za rad skupštine. Isto se odnosi i na preostale tri tačke dnevnog reda, informaciji o zatvaranju nesanitarne deponije Stanjevine, potom izveštaj o sanaciji puta Kolovrat-Seljašnica i za to utrošenim sredstvima i obeležavanje 800 godina Manastira Mileševa. Predsednica Skupštine Stana Marković kaže, da je šest odbornika pozicije najavilo svoj izostanak i jedan iz redova opozicije. Navodi i da je simptomatičko to što se na zasedanju pojavilo svega 7 odbornika opozicije i ako je zahtev za sazivanje sednice podnelo njih 14. Ona smatra i da su falsifikovani neki potpisi odbornika na zahtevu, međutim to ostavlja nadležnim državnim organima da utvrde.

-Ova sednica je sazvana na zahtev jedne trećine odbornika. Sve što su tražili to se i našlo na dnevnim redu sednice. Materijal koji su oni pripremili je dostavljen odbornicima, apsolutno sve što su tražili ja sam ispoštovala i sednica je zakazana u regularnom roku. Ja ne mogu sanjati ko će od odbornika prisustvovati, odbornici su vlasnici svojih mandata. Ali, veoma je neobično da je od 14 odbornika, koliko je potpisalo zahtev za sazivanje, na sednicu došlo samo 7.  Da li su oni zaista žele ovu sednicu ja to ne znam. Postoji indicija da svi potpisi nisu valjani što ukazuje na mogućnost falsifikovanja potpisa nekih odbornika koji su potpisali zahtev za sazivanje sednice – istakla je predsednica parlamenta Stana Marković.

Jedan deo opozicije došao na zasedanje, foto: www.ppmedia.rs A.Rovčanin

Samostalni odbornik Vukosav Tomašević izjavio je da u nizi čuda koji se dešavaju kada je reč o lokalnoj vlasti u Prijepolju, ovo je kako je rekao, nezabeležen slučaj u skupštinskoj praksi bilo gde u svetu.

„Bojkot je posao opozicije. U skupštinskoj praksi opozicija veoma često bojkotuje sednice to je jedan dozvoljen i legalan način borbe, ali da vlast bojkotuje sednicu to je do sada nezabeleženo. To je samo dokaz mentalnog stanja u kojem se nalaze akteri prijepoljske vlasti. Oni misle da su ovim bojkotovali nas iz opozicije. U stvari oni su bojkotovali sami sebe, svoje obaveze, životne teme koje smo mi predložili da raspravljamo, oni su suštinski bojkotovali građane. Umesto da sedimo ovde i rešavamo probleme građana, pogotovo oni koji su za to plaćeni oni danas sede po kafanama misleći da su prevarili nas iz opozicije”, rekao je Tomašević dodajući da se sednica po zakonu svakako mora održati.

„Oni ne mogu da zakažu narednu sednicu dok se ova sada ne završi i mi ćemo strpljivo čekati da se ta sednica dogodi. Međutim, ono što je najveća šteta današnjeg bojkota je to što građani trpe. Mi smo stavili ove četiri veoma aktuelne teme od interesa i svaki minut, a ne dan odlaganja je velika šteta za sve građane Prijepolja”, kazao je Tomašević.

Televizijeske kamere uzalud čekale početak zasedanja, foto: www.ppmedia.rs A.Rovčanin

Predsednik OO SDP-a Esad Hodžić rekao je da su tačke koje su se našle na dnevnom redu današnje Skupštine važne ne samo za opoziciju, nego i za poziciju.

„Smatrali smo da su odbornici pozicije takođe mogli uzeti učešće na današnjoj sednici i na neki način podstaći da vlast bolje radi u odnosu na ovo do sada. Nismo očekivali ovo od opštinske vlasti. Oni su svoje odbornike danas nagovorili da ne dođu. Od vlasti sam očekivao ovo, ali od odbornika nikada. Neka vide građani kakav je odnos vlasti prema problemima koje smo mi danas predložili želeći da krene rešavanje tih stvari koje su neophodne, ali oni nisu imali sluha. Građani opet treba da znaju da sednica koja je zakazana mora se održati tako da u nekom narednom periodu možemo očekivati novi termin ove sednice. Mi smo uvek spremni i smatramo da bi bilo dobro što pre da se održi”, zaključio je Hodžić.

Inače, ovo je prvi put od 2016.godine da je jedna sednica odložena zbog nedostatka kvoruma.

PP Media

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *