Nakon šest decenija „Drinsko-Limskim HE“ vraćaju dug selima

Nova Varoš – Ojkovica je dobila novih 1,2 kilometra asfalta zahvaljujući „Drinsko-Limskim HE“, a meštani se nadaju da će to pomoći da oživi selo u kome je sve više povratnika.

Novi kilometri asfalta u novovaroškim selima, foto: www.ppmedia.rs A.Rovčanin

Vrednost investicije je oko pet miliona dinara. Asfaltirana je deonica od Batakovića do Čolanića, preskočena tokom prošlogodišnjih radova kada je sredstvima opštine urađeno oko 500 metara. Ovaj put je najkraća veza sa svetom i za meštane Donjeg Trudova, do čijeg centra je još sedam kilometara makadama.

-Sada ćemo brže i lakše do magistrale u Kokinom Brodu i grada. Više meštana se u poslednje vreme vratilo iz Užica, Čačka i Nove Varoši na roditeljska imanja, a letos su doselile i dve porodice poreklom iz Bosne i Like. Kupili su imanja i kuće u opustelom zaseoku Tomići i preselili se iz Beograda u koji su izbegli tokom poslednjeg rata. Kažu da o životu u Ojkovici razmišljaju i njihovi prijatelji- kaže meštanin Marjan Rogović.

Asfaltiranjem puta u Ojkovici „Drinsko-Limske HE“ su konačno vratile deo duga meštanima sela iznad Zlatarskog jezera, punih 60 godina nakon gradnje hidroakumulacije u Kokinom Brodu koja ih je odsekla od sveta.

-Projekat izgradnje puta desnom obalom Zlatarskog jezera star je koliko i hidroakumulacija, ali obećanje nikada nije realizovano. Zbog života u bespuću mnogi su pobegli u grad, pa je Ojkovica na poslednjem popisu imala svega 200 žitelja, a slično je i u susednim selima. Ovo je prvi put da „Limske“ nešto urade na putevima u našem kraju, pa se nadamo da će iduće godine biti još – kaže Rogović.

U izgradnju i revitalizaciju puteva u okolini tri jezera u kanjonu Uvca, „Drinsko-Limske HE“ su ove godine uložile blizu 32 miliona dinara. Nedavno je novim slojem asfalta presvučeno prvih 2,7 kilometara Akmačići – Božetići, dok su na preostalih 3,5 kilometara do brane na Uvačkom jezeru zakrpljene udarne rupe. Asfaltiralo se i obalom Radoinjskog jezera. Ovde je urađeno oko 800 metara puta, od pilane na raskrsnici za Rutoše, do kraja plaže i kamp naselja pored brane.

Varoške novine i PP Media

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *