Nedostatak kuvara, konobara i spremačica muči novovaroške ugostitelje

Nedovoljan broj kuvara, konobara, spremačica i drugih radnika ugostiteljske struke problem je koji muči novovaroške ugostitelje i hotelijere. Probleme sa pronalaskom kvalifikovane radne snake imaju i firme iz drvne i metaloprerađivačke delatnosti. Naime, ekspanzija turizma u ovom kraju, pre svih Zlatara, povukla je za sobom i potrebu za novim radnim mestima i zaposlenjem, pa je tako veliki broj meštana Nove Varoši svoje uhlebljenje pronašao u nekim od hotela ili restorana na ovoj planini ili pak u samom gradu. Međutim u poslednje vreme ugostitelji gotovo da ne mogu pronaći kvalitetnog radnika, na prijepoljskoj Filijali Nacionalne službe za zapošljavanje gotovo da nema konobara, kuvara, spremačica koji su iz ovog grada. Sličana je situacija i sa radnicima metalne struke, zatim drvno porerađivačke koji su takođe u ovom gradu deficitarni.
Nikola Jelić, vlasnik ugostiteljskog objekta “Nana” i predsednik lokalnog parlamenta kaže da non stop ima potrebu za zaposlenjem spremačice, konobara i kuvara ali ipak više od četiri meseca ne može da pronađe kvalifikovane radnike pomenute struke.

Nikola Jelić vlasnik ugostiteljskog objekta Nana, foto www.ppmedia.rs


– Svi oni koji su znali kvalitetno da obavljaju pomenuta zanimanja otišli su zbog veće plate da rade na Zlatibor ili neko druge mesto. Ako znamo da je strateški cilj opštine razvoj turizma onda je neophodno uskladiti obrazovne školske profile sa potrebama tržišta tako da privreda i turizam pre svega ne trpe nedostatak kvalifikovane radne snage – ističe Nikola Jelić.
On šansu za rešavanjem ovog problema vidi u uvođenju dualnog obrazovanja i ponovnom vraćanju u školske klupe obrazovne profile turističke struke za kojima privreda ovog kraja ima potrebu.
– Sada učenici završavaju školu bez dana stručne prakse, što je potpuni apsurd ili donesu diplome iz privatnih škola sumnjivog kvaliteta i svi smo u problemu od lokalne samouprave, poslodavaca pa sve do samih zaposlenih – smatra Jelić.
PP Media