Nema prinudne naplate poreza, obustavljeni rokovi za tužbe

Autobuski i vozni saobraćaj između opština, mesta i gradova u Srbiji juče je zvanično obustavljen od podneva, kako bi se sprečilo širenje virusa korona. Takođe, zatvoreni su svi granični prelazi, osim za kamione koji prevoze robu.

Pored ovih, na sednici Vlade usvojene su i dodatne mere za što bezbolniji prolazak države kroz epidemiju. Uredba o porezima za vreme trajanja vanrednog stanja odnosi se “na poljoprivrednike i preduzetnike koji imaju odobreno odlaganje plaćanja duga i ima za cilj povećanje likvidnosti obveznika za vreme trajanja vanredne situacije”. To znači da neće biti poništavani sporazumi o “odloženom” plaćanju i neće biti pokretani postupci prinudne naplate zbog kašnjenja ili neplaćanja rata.

Dok se Srbija bori sa koronom, rokovi za podnošenje žalbi i tužbi, predlozi za pokretanje postupaka, izvršenja i obezbeđenja, prestaju da teku od 15. marta kada je uvedeno vanredno stanje. Pacijenti neće plaćati fiksnu participaciju od 50 dinara za izdavanje recepta u periodu važenja odluke da se virus kovid-19 proglasi zaraznom bolešću. Vlada je najavila otvaranje dva nacionalna kontakt centra – jedan za sve informacije u vezi sa virusom, a drugi za volontere.

U narednim danima očekuje se još jedna oštra mera kojom će policijski čas biti produžen za nekoliko sati. Sada je na snazi pravilo da se ne sme napolje od 20 časova do pet ujutru.

Novosti