Nova Varoš: Nema zaduživanja za toplanu na biomasu

Nova Varoš – Odbornici novovaroškog parlamenta izglasali su Odluku da se odustane od zajma za gradnju centralne gradske toplane na biomasu.

Foto:A.Rovčanin

Sednica sa samo ovom tačkom dnevnog reda zakazana je na zahtev predsednika opštine Radosava Vasiljevića, koji smatra da je zajam u iznosu od 2.979.000 evra u ovom trenutku preskup za „Energiju Zlatar NV“ i opštinu.

„Nova Varoš nema interes da potpiše ugovor za toplanu na biomasu. Sve opštine u okruženju: Priboj, Prijepolje, Bajina Bašta i Arilje potpisaće ovaj projekat jer nemaju drugo rešenje. Juče smo imali poziv iz kancelarije za javna ulaganja iz koje su nas savetovali da je bespotrebno da ulazimo u ovu vrstu investicija jer možemo da dobijemo gratis toplanu na bio masu snage 2,2 mega vata, u vrednosti od 250 miliona, bez dinara učešća opštine, čiji je kapacitet da greje 50 do 60 hiljada kvadrata javnog ili privatnog sektora ” , kazao je predsednik opštine Radosav Vasiljević.

Foto: A.Rovčanin

On je naglasio da opština Nova Varoš ima mali broj korisnika koji koriste daljinsko grejanje i da se problem kvalitetnog zagrejavanja stanova i poslovnog prostora može rešiti na jeftiniji način. Prema njegovim rečima projektom rekonstrukcije osnovne škole „Živko Ljujić” predviđena je i rekonstrukcija kotlarnice sa koje će toplotnu energiju osim školskih prostorija dobijati i gradska dvorana, bivša zgrada Tehničke škole, sadašnja gimnazija, kao i zgrada opštine.

Vasiljević je kazao da je završetak toplane planiran za 15.oktobar 2020.godine. Ukupna kvadratura iznosi oko 12 hiljada kvadrata.

Direktor preduzeća „Energija” Zoran Đokić, kazao je da iako su na osnovu prethodne odluke preduzete pojedine radnje, kao što su ispitivanja, određeni projekti, ali se slaže da ne postoji finansijsko opravdanje za zaduživanjem.

„Doneta je odluka da se toplana gradi na placu gde je nekad bilo građevinsko preduzeće ’Radnik’. Izvršena su ispitivanja, projekti, imali smo četiri odobrenja za tu investiciju, međutim, ne znamo da li imamo kredibilitet da zadužimo našu decu u narerdnih 20. godina”, rekao je Đokić.

On je istakao da kotlarnica u OŠ „Živko Ljujić” može da greje skoro pola grada, s tim što bi zbog specifičnosti klime na ovom području, gde temperature zimi padaju i ispod 20. podeoka, bili prinuđeni da zadrže postojeće kotlove na mazut ili bi oni bili zamenjeni kotlovima koji koriste gorivo sa manje sumpora.

GZS i PP Media