Nova Varoš: Opštinska pomoć za poljoprivrednike

Opština Nova Varoš raspisala je konkurs za dodelu šest miliona dinara podsticajnih sredstava namenjenih poljoprivredi. Dokumentacija se podnosi počev od 23. jula, pa do utroška budžetskih sredstava opredeljenih za ovu namenu. Regresiraće se kupovina mehanizacije i opreme za obradu zemljišta i nabavka kvalitenih grla stoke, kao i podizanje i obnavljanje zasada, kupovina plastenika, opreme za pčelarstvo…

U lokalnoj samoupravi očekuju veliko interesovanje poljoprivrednika, a sa kolikim procentom sredstava će opština učestvovati u finansiranju zavisiće od broja prispelih zahteva.

  • Ne očekuje se da on bude manji od 40 odsto. Lane su pozitivno rešene 143 prijave, što je gotovo duplo više nego u odnosu na 2017 godinu- kaže za “Varoške novine” dr Branko Bjelić, zamenik predsednik predsednika opštine Nova Varoš.

Ovo je samo jedna od mera lokalne agrarne politike za koje je iz opštinskog budžeta ove godine opredeljeno ukupno 15 miliona dinara. Sa dva miliona dinara biće finansirane veterinarske usluge veštačkog osemenjavanja, a sa million otplaćivanje kamata na poljoprivredne kredite. Podsticaje u novcu, od četiri miliona dinara, već su dobila poljoprivedna udruženja, a dodatnih 400 hiljada dinara je namenjeno za promotivne aktivnosti odnosno posetu poljoprivrednim sajmovima .

Značajni efekti mera: dr Branko Bjelić, foto: Varoške novine

-Druga mera koja je lane dala odlične efekte je pomoć poljoprivrednicima kroz subvencionisanje veterinarskih usluga za veštačko osemenjavanje krava. Prošle godine smo u ove namene utrošili blizu 2,2 miliona dinara, a na osnovu pozitivno rešenih čak 569 zahteva. Zato sa ovim vidom pomoći nastavljamo i u 2019-toj. Jer ima širok obuhvat korisnika, nezavisno od toga da li su oni “mali” ili “veliki” stočari odnosno da li se bave ekstezivnom ili intezivnom proizvodnjom. Značaj ove mere je i tome što bi njena primena dugoročno trebalo da utiče na poboljšanje rasnog sastava krupne stoke i unapređenje stočarstva u novovaroškom kraju – naglašava Bjelić, inače, doktor veterine, i smatra da su ovogodišnjih dva miliona dinara sasvim dovoljna da se podmire aktuelne potrebe stočara u ovom segmentu.

Prema rečima zamenika predsednika opštine, 48 poljoprivrednika su lane iskoristili mogućnost da im se o trošku lokalne samouprave isplate kamate na kredite poslovnih banaka, zašta je bilo utrošeno oko 907 hiljada dinara. Na osnovu toga je ove godine planiran iznos od ukupno million dinara. Sredsta će dobro doći korisnicima da za svoja gazdinstva obezbede obrtna sredsta za investicije, u najvećem obimu za izgradnju i sanaciju objekata, modernizaciju opreme, proširenje stada i slično.

-Dodatnu finansijsku “injekciju” i benefite u ukupnom iznosu od četiri miliona dinara poljoprivrednici će ove godine ostvariti i preko lokalnih udruženja, čije projekte, inače, pomažemo već duže vreme. Zato i ovom prilikom apelujem na poljoprivredne proizvođače da se učlanjuju u udruženja, umrežavaju i povezuju. Jer u tom slučaju imaju veće šanse da putem kvalitetnih projekata brže dođu do sredstava opštine, države ili stranih donatora. Udruživanjem snaga i ideja, lakše će se probiti i na tržištu i u krajnjem ostvariti značajniji promet i profit – smatra zamenik predsednika opštine Branko Bjelić i podseća da lokalna samouprava žiteljima sela pomaže i na mnoge druge načine, među kojima su i najznačajna izdvajanja za modernizaciju putne mreže i vodovodnih sistema.

Varoške novine i PP Media