Novi minibusevi za prevoz seoskog stanovništva u Prijepolju, Priboju i Novoj Varoši

Prijepolje/Priboj/Nova Varoš – Ministar za brigu o selu Milan Krkobabić danas je sa predstavnicima 17 lokalnih samouprava potpisao ugovore o dodeli bespovratnih sredstava za kupovinu minibuseva za prevoz seoskog stanovništva u 368 sela.

Foto: Opština Priboj

Ovih 17 minibuseva povezivaće 368 sela, imaće 49 linija i prevoziće dnevno oko 1.330 putnika.

Prva na listi odobrenih zahteva ove godine je Medveđa, slede Prijepolje, Svrljig, Tutin, Surdulica, Nova Varoš, Sjenica, Blace i Bojnik.

Minibuseve će kasnije dobiti i Novi Pazar, Golubac, Kosjerić, Aleksinac, Žagubica, Mali Zvornik, Merošina i Priboj.

Podnosioci prijave bile su jedinice lokalne samouprave sa čitave teritorije Srbije, a maksimalan iznos po jednoj je, kao i prošle godine, sedam miliona dinara.

Komisija na čelu sa dekanom Saobraćajnog fakulteta Nebojšom Bojovićem i njegovim zamenikom Daliborom Pešićem ocenjivala je 50 pristiglih prijava, a za ove namene iz budžeta je izdvojeno 120 miliona dinara.

Krijterijumi u odlučivanju bili su prvenstveno stepen razvijenosti jedinice lokalne samouprave, udaljenost i broj sela koja će biti povezana sa gradom ili opštinom, kao i pripadnost područjima nadmorske visine veće od 500 metara.

Ministar za brigu o selu Krkobabić je rekao da u slučaju prevoza “računanje” na privatnu inicijativu lokalnih samouprava nije realno, odnosno nije rentrabilno i da država kao i ministarstvo moraju da pomognu na ovaj način.

Dodao je da je mobilnost sela jedan od presudnih faktora za njihov razvoj, kao i da je to neophodno kako bi ljude zadržali na selu.

“Govorimo o 17 novih lokalnih samouprava, što je sada sa prošlom godinom 35 lokalnih samouprava koje su pokrivene ovom vrstom prevoza, rešavamo pitanje mobilnosti, a to znači besplatan prevoz za najstarije, za najmlađe, za sportiste”, rekao je ministar.

On je dodao da je izdvojen veliki novac za kupovinu ovih vozila, ali da je održavanje tih vozila obezbeđivanje vozača i gorivo obaveza lokalnih samouprava.

Ministar je rekao da celovito opredeljenje najvažnijih državnih aktera i predsednika države ide u pravcu partnerstva ruralnog i urbanog dela Srbije.

PP Media