Novopazarski malinari obišli prijepoljske malinjake

Grupa novopazarskih malinara proteklog vikenda boravila je u Prijepolju, gde je imala priliku da se na terenu upozna sa uzgojem ovog jagodičastog voća u ovom kraju. Ovo je drugi put da malinari iz Novog Pazara posećuju svoje kolege iz Prijepolja i da od njih stiču nova znanja.
Malinarstvo u Novom Pazaru je još uvek u povoju, i pod zasadom ovog voća nalazi se negde oko 18 hektara. Kako bi malinari iz ovog kraja stekli nova znanja i unapredili svoju proizvodnju Međuopštinska unija poljoprivrednih proizvođača iz Novog Pazara organizovala je posetu malinarima Prijepolja, gde su na licu mesta mogli da se uvere na koji način se ovo jagodičasto voće uzgaja i obrađuje u prijepoljskom kraju.
Pre same sadnje maline ono što bi trebao svaki poljoprivredni proizvođač da uradi jeste da pošalje zemlju na analizu, zatim da odabere kvalitetnu sadnicu i da nakon toga primeni sve agrotehničke mere, savetuju iz poljoprivredne stručne službe Zlatiborskog okruga.

Poseta novopazarskih malinara malinjaku u prijepoljskom selu Zvijezd, foto: www.ppmedia.rs

Poseta novopazarskih malinara malinjaku u prijepoljskom selu Zvijezd, foto: www.ppmedia.rs


Domaćin malinarima iz Novog Pazara bilo je prijepoljsko Udruženja malinara „Zlatna malina“. Oni su organizovali obilazak malinjaka i na terenu pokazali šta je to što bi svaki malinar trebao da uradi za svoj malinjak kako bi ga pripremio za predstojeću zimu.
Prema prošlogodišnjim podacima u Prijepolju se pod zasadom maline nalazi preko 500 hektara gde je posađeno oko 8 miliona stabala. Ove godine prijepoljske hladnjače otkupile su blizu 4 hiljade tona maline.
PP Media