Novovaroškim komunalcima stiže nova „smećarka“ za uske i strme ulice

Nova Varoš – Кomunalnom preduzeću „3.septembar“ uskoro će stići novo specijalizovano vozilo za odvoženje sanitarnog otpada manje kubikaže. Investicija je vredna oko 15 miliona dinara, a zajednički je finansiraju Ministarstvo za razvoj nedovoljno razvijenih područja Republike Srbije i Opština Nova Varoš.

Služiće za pražnjenje kontejnera u prigradskim naseljima i udaljenim selima, foto: Varoške novine

Projekat nabavke nove „smećarke“ koji je kandidovala lokalna samouprava dobio je „zeleno svetlo“ na konkursu ministarstva za unapređenje komunalne infrastrukture. Кabinet ministra Novice Tončeva odobrio je novovaroškoj opštini bespovratna sredstva u iznosu od sedam miliona dinara za kupovinu ovog specijalizovanog vozilo, dok će druga polovina novca biti obezbeđena iz opštinske kase.

-Lokalna samouprava će Кomunalnom preduzeću ustupiti novo vozilo na korišćenje, a ono će nam olakšati rad prilikom odvoženja sanitarnog otpada iz bočnih i strmih ulica u gradu kojima velika „smećarka“ teško ili gotovo nikako ne može da priđe. Ovo vozilo kapaciteta od 10 kubika imaće višestruku namenu, jer će se po potrebi koristiti i u slučajevima odvoženja otpada iz udaljenih seoskih sredina. To će nam omogućiti uštedu i racionalizaciju u ovom segmentu poslovanja – kaže za „Varoške novine“ Ljubiša Nedović, direktor Кomunalnog preduzeća „3. septembar“.

Predsednik opštine Radosav Vasiljević, koji je nedavno u Nišu potpisao ugovor o dodeli bespovratnih sredstava, ističe da Nova Varoš u poslednjih nekoliko godina ima odličnu saradnju sa ovim ministarstvom .

-Na konkursima Ministarstva za razvoj nedovoljno razvijenih područja u poslednje tri godine odobrena su nam sredstva u ukupnom iznosu od blizu 23 miliona dinara i to za sufinansiranje četiri projekta – nabavku digitalnog rendgen aparata, specijalizovanog vozila za održavanje kanalizacione mreže, auto-smećarke male kubikaže, kao i za unapređenje rada Udruženja proizvođača jagodičastog voća „Zlatni breg“ – napominje predsednik Vasiljević.

On za naš list kaže da realizacija ovih projekata doprinosi unapređenju kvaliteta zdravstvene zaštite stanovništva, podsticaja razvoju voćarstva, a posebno efikasnijeg obavljanja komunalne delatnosti u oblasti upravljanja otpadnim vodama i sanitarnog otpada, čime se u širem kontekstu ostvaruju benefiti na polju zaštite životne sredine.

Inače, kabinet ministra bez portfelja za razvoj nedovoljno razvijenih opština u Srbiji Novice Tončeva , ove godine je putem konkursa odobrio bespovratna sredstva u ukupnom iznosu od 245 miliona dinara za realizaciju 130 projekata u 38 ekonomski „slabašnih“ lokalnih samouprava. Od toga je 33 miliona opredeljeno za pet opština iz ovog dela Srbije. Osim Nove Varoši, sredstva u iznosu od po sedam miliona dinara dobile.

Varoške novine i PP Media