Od oportuniteta 4,8 miliona dinara za Opštu bolnicu u Prijepolju

Beograd / Prijepolje – Ministarstvo pravde četvrti put je dodelilo novac koji je prikupljen po osnovu odlaganja krivičnog gonjenja, odnosno primenom oportuniteta. Sredstva u iznosu od čak 470 miliona dinara podelilo je 150  zdravstvenih, kulturnih, turističkih i obrazovnih institucija iz cele zemlje. Među podržanim projektima našla se i prijepoljska Opšta bolnica koja je dobila  4,8 miliona dinara namenjenih za nabavku aparata za anesteziju sa pacijent monitorom.

Zgrada Opšte bolnice u Prijepolju, foto: www.ppmedia.rs A.Rovčanin

Ministarstvo pravde još od 2016. godine kontinuirano sprovodi javni konkurs za dodelu novca, koja tužilaštva prikupe na osnovu oportuniteta. Prethodna tri konkursa, sprovela je komisija Ministarstva pravde koju čine predstavnici tužilaštva, ministarstva zdravlja, prosvete, kulture, rada i privrede.

Komisija za dodelu novca od oportuniteta, iz godine u godinu ima sve teži posao u smislu sve boljih ideja i načina na koji on može da bude utrošen. Mogućnost zloupotrebe prikupljenih sredstava primenom instituta oportuniteta gotovo da ne postoji. Kontrola trošenja je stroga: svaki korisnik je u obavezi da novac utroši u određenom roku i na način kako je to definisano ugovorom, kao i da komisiji podnese izveštaj o trošenju tih sredstava. Ukoliko se uoči bilo kakva zloupotreba ili nenamensko trošenje, korisnici su u obavezi da ih vrate.

PP Media