Održani Dani Danila Lazovića u Priboju

Priboj je protekla četiri dana bio u znaku šestih Dana Danila Lazovića. Festival čuva sećanje na velikog glumca koji je u tom gradu proveo đačke dane i pruža šansu mladim glumcima da pokažu svoj talenat. Na pribojsko detinjstvo Danila Lazovića podsećaju fotografije i zapis o pobedi u recitovanju. Sećanja na velikog glumca žive među sugrađanima i kolegama, pa na festival rado dolaze.

“Ja sam praktično naučio televizijsku glumu uz Danila Lazovića. Čovek me naučio svemu što sada znam posle 17 godina karijere”, kaže glumac Slobodan Stefanović.

Prvakinja drame Narodnog pozorišta Radmila Živković ističe da je ovaj festival veličanstveno priznanje jednom glumcu, divnom čoveku i, kako kaže, jednom savršenom ljudskom biću.

“S ponosom i pravom mogu da kažem da ovaj festival raste i da postaje značajna manifestacija”, dodaje Milorad Damjanović, direktor festivala.

Pribojski festival osmišljen je da bude vetar u leđa mladim glumcima koji se takmiče u kazivanju stihova. Među 12 studenata glume iz četiri zemlje najbolja je Iva Ilinčić. Njoj je žiri, prvi put za šest godina, podelio sve desetke.

“Osetila sam nešto što do sada nisam nikada ni na ispitima, ni akademiji, ni u pozorištu, takva energija, tako su svi predivni, širom otvorenih ruku su me dočekali svi”, naglašava Iva Ilinčić sa Fakulteta dramskih umetnosti iz Beograda.

Za Pribojce festival je posebno značajan.

“Upravo zato što smo siromašna opština, nemamo pravo da štedimo na kulturi i mi smatramo da je to investicija koja dugoročno će višestruko da nam se vrati”, naveo je Lazar Rvović, predsednik opštine Priboj.

U znaku festivalskog slogana “Poezija–mladi–pozorište” bio je i program “Krugovi nade” koji je pružio šansu mladim pozorišnim trupama da se iskažu, a pribojskoj publici da uživa.
Izvor: RTS Slavica Jovanović