Opština Prijepolje i Fondacija „Ana i Vlade Divac” dodelili bespovratna sredstva za 22 mlada poljoprivrednika

Prijepolje – Mladi poljoprivredni proizvođači u sredu su potpisali ugovore za bespovrata sredstva po konkursu koji je raspisala Fondacija „Ana i Vlade Divac” u saradnji sa Opštinom Prijepolje.

Potpisani ugovori sa 22 mlada poljoprivredna proizvođača, foto: www.ppmedia.rs A.Rovčanin

„Pravo učešća imali su poljoprivrednici i proizvođači od 21 do 40 godina starosti. Fond je iznosi tri miliona s tim što je učešće opštine bilo dva miliona a fondacije milion. Na konkurs se javilo 53, a 22 je prošlo kontrolu i oblizak domaćinstava. Pojedinačni grantovi bespovratne pomoći iznosili su od 100.000 do 180.000 dinara”, rekla je član opštinskog veća Mirjana Bojović.

Detalj sa potpisivanja ugovora, foto: www.ppmedia.rs A.Rovčanin

Prema njenim rečima projekti su bili raznoliki i za živu stoku i za mašine za rad, opremu kao igrađevinski materijal.

Nada Obradović ispred Fondacije „Ana i Vlade Divac”, koja je osnovana pre 12 godina i koja je za to vreme mnogo uradila za Srbiju a pogotovu za Prijepolje.

„Ove godine smo dobili i priznanje od lokalne samouprave za uspešnu saradnju svih ovih godina. Šesta je godina kako živi ovaj projekta gde smo do sada podržali 106 porodica i podelili oko 13 miliona dinara. Imamo individualan pristup svakoj porodici, nakon objavljenog javnog poziva i rang lista koja se pravi prema kriterijumim, ih obilazimo. Ove godine pet porodica se odlučilo za domaće životinje, u jednom mestu umatičene ovce, zatim imali smo i građevinski materijal kako bi se završio objekat za gajenje svinja, zatim četiri plastenika i ostalo su poljoprivredne mašine. Njihova obaveza je da samo to ne otuđe”, rekla je Obradović.

Inače praksa je, pošto ovaj projekat živi u 12 opština, da dve trećine obezbedi lokalna samouprava a jednu trećinu fondacija.

Ljubisav Gojaković iz sela Grobnica kod Brodareva konkurisao je za plastenik koji mu je neophodan da unapredi proizvodnju.
„Imam već svojih 14, ali ovaj će mi koristiiti za rasadu gde ću uvesti i grejanje da bi ranije stigao paradaiz, paprika i krastavac. Najviše snabdevam svoj kraj, restorane, pijacu, dosta radim i sa firmom Es komerc a vršim prodaju i kod kuće”, rekao je Gojaković.

Fadila Džinović sa Seljašnice do sada nije mogla da nabavi kravu.

„Izašli su u susret nama koji se bavimo poljoprivredom. Sada ću sa ovom kravom sledeće godine imati još jednu. Ovim će nas postaći da se još više borimo i trudimo. Nisam bila do sada u mogućnosti da kupim kravu, živim na selu i bavim se poljoprivredom. Od zemlje možete da žvite samo ako imate veliku porodica sa više članova koji su svi uključeni”, priča Fadila koja svoje proizvode nema ni gde da plasira, jer kako kaže na pijaci je više prodavaca nego kupaca.

GZS i PP Media