Organska malina iz Prijepolja osvaja evropsko tržište

Prijepolje – U planinskim selima prijepoljske opštine privodi se kraju berba malina. Za razliku od poslednjih nekoliko godina, proizvođači su zadovoljni otkupnom cenom, koja iznosi 425 dinara za kilogram. Dodatnih 75 dinara sleduje onima koji je uzgajaju na organski način, a takvih je u opštini Prijepolje sve više.

Organska malina osvaja evropsko tršižte – dobar prinos a još bolja cena, foto: PP Media

Zahvaljujući povoljnim klimatskim uslovima, u gotovo netaknutoj prirodi u selu Osoje, već nekoliko godina, uzgaja se malina bez upotrebe pesticida. Od 70 tona, koliko se prema procenama stručnjaka u prijepoljskom kraju proizvede organske maline, gotovo jedna trećina potiče iz malinjaka koji se nalaze u ovom selu.

Organska malina proizvedena u Osoju, foto. PP Media

Jedan od začetnika organske proizvodnje maline u Prijepolju je Mirsad Obućina, koji sa svojom porodicom obrađuje malinjak u selu Osoje. Truda i rada ima mnogo ali se i isplati jer je cena roda ove maline daleko veća od konvencionalne.

– Malinarstvom se bavim duže od tri decenije. Kada sam počinjao, u Prijepolju, a i okolnim gradovima nije postojala nijedna hladnjača za otkup, već smo rod prodavali u Pljevljima na pijaci. Sada su se vremena promenila – priseća se Obućina početka bavljenja malinarstvom.

Mukotrpan rad pre berbe, foto: PP Media

On navodi, da je tokom minule tri godine prošao put prelaska sa konvencionalne proizvodnje maline na organsku. Prvenstveno zbog pogodne klime za njeno uzgajanje i bolje zarade.

– Za organsku malinu imamo siguran plasman a samim tim i veću cenu. Prošle godine za kilogram ove maline hladnjačari su plaćali 270 dinara, ove godine ta cena je 500 dinara a ima nagoveštaja da bude i veća – ističe Mirsad.

Sve više organskih malinjaka u Osoju, foto. PP Media

Proizvodnja organske maline zahteva dosta više rada, nego kod konvencionalne.

– Jedno od osnovnih pravila organske proizvodnje malina, jeste stajsko đubrenje malinjaka i ručno okopavanje. Osim stajnjaka, za bolji prinos koristi se i paletirano kokošije đubrivo koje je dozvoljeno u organskoj proizvodnji. Minimum dva puta okopavamo malinjak, i uklanjamo travu bez upotrebe herbicida i prskanja protiv korova. Zaštita maline vrši se na biljnoj bazi, gde nemamo problema sa pčelarima i možemo da prskamo tokom dana jer nisu otrovni preparati – pojašnjava proces organske proizodnje Mirsad Obućina.

Radovi u malinjacima krenuli od ranog proleća, foto: PP Media

Ove godine, malinari nisu imali problema ni sa beračima. Bilo ih je dovoljno i mogli su dobro da zarade.

– Sve zavisi ko kako bere, tri i po do četiri hiljade berači su dnevno mogli da zarade – ističe Obućina.

Dobra zarada malinara i berača, foto: PP Media

U pretežno planinskim selima Prijepolja, uzgajaja se malina na organski način, čiji je plasman, zahvaljujući ugovorima sa inopartnerima unapred obezbeđen. Malina iz ovog kraja osvojiće inostrano tržište. Njenom cenom zadovoljni su i proizvođači i izvoznici. Za kilogram organske maline otkupljivači plaćaju 500 dinara, a kompletan ovogodišnji rod izvoze. Otkup je bio zagarantovan, popularno “crveno zlato” otkupljivano je na parcelama.

Rod otkupljivan direktno na parcelama, foto: PP Media

Tekst je nastao u okviru projekta “Poljoprivreda – proizvodnja zdrave hrane”. Izradu teksta sufinansirala je Opština Prijepolje iz sredstava za sufinansiranje projekata za ostvarivanje javnog interesa u oblasti javnog informisanja na teritoriji Opštine Prijepolje u 2021. godini. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

PP Media