„Otac“ – Kako se iz očaja postaje heroj

Priboj – Film „Otac“ ovenčan nagradama na Berlinskom filmskom festivalu i priznanjima na drugim međunarodnim i domaćim festivalima, prikazivanjem na RTS-u će, kako kaže reditelj i scenarista Srdan Golubović, dobiti najširu publiku i početi nov život.

Foto: Promo RTS

Potresna priča o ocu koji se, od sela na jugu Srbije uputio pešice u prestonicu da traži pravdu za svoju porodicu, uz nagrade na festivalima, osvajala je i publiku koja je muku glavnog junaka osećala kao svoju.

Čoveku, koji je ostao bez posla, jedva sastavlja kraj s krajem, socijalna služba oduzima decu tražeći za njih materijalne uslove, dok on deci može da ponudi, ono što je za sistem nedovoljno, očinsku ljubav.

„Mislim da je za ovaj film bilo važno da on dobije svoju filmsku, umetničku istinu. To što je baziran na istinitom događaju, na istinitom čoveku, jeste početna situacija filma, ali je od trenutka njegovog polaska na put sve fikcija“, naglašava reditelj Srdan Golubović.

Uloga oca koji iz očaja postaje heroj, Gorana Bogdana vinula je u sam vrh evropskog filmskog glumišta i nominovala ga za „evropskog Oskara“. Popularan i tražen na prostoru bivše Jugoslavije, za RTS govori kako je savladao svog junaka i šta je bio najveći izazov.

„Slomiti svoje ideje i ideale pravde i postupanja i načina borbe prema svijetu koji ti čini nepravdu, to mi je bilo najteže, i to ne na nekoj filozofskoj razini, već baš u oku pronaći tog slomljenog čoveka. On je od grubosti u svijetu u kojem se našao i živi, on je postao kao životinja neka. On šuti, kao životinja toliko puta prebijena da ne može ni da reži. On tom borbom prvo mora povratiti sebe i spasiti sebe, da bi spasio ženu i djecu“, satra nosilac glavne uloge u filmu Otac, Goran Bogdan.

RTS