Pare za pet medija

Komisija za raspodelu 3,3 miliona dinara iz budžeta Opštine Nova Varoš na konkursu za projektno sufinansiranje medija u petak je predložila da pare dobije – pet ustanova. Predlog komisije je da „Varoške novine“ dobiju 1,4 miliona, TV Priboj 700.000, „Radio Zlatar“ 500.000, a PP Medija i GZS po 350. ooo dinara.

Najviše sredstava – 1,4 miliona, komisije je predložila da dobiju „Varoške novine“ za projekat „U službi građana – Varoške novine“. Za „Radio Zlatar“, drugi lokalni medij u novovaroškoj opštini i projekat „Novovaroški mozaik“ opredeljeno je 500.000 dinara.

Među medijskim kućama sa strane na čelu liste po predloženoj sumi je TV Priboj sa 700.000 dinara za „Hroniku Nove Varoši“. Po 350. ooo dinara namenjeno je „PP Medija“ iz Prijepolja ( „Turizam, pokretač razvoja opštine Nova Varoš“) i „Glasu zapadne Srbije“ iz Čačka („Debata – poljoprivreda, stočarstvo i turizam, potencijali i praksa“).

U komisiji su bili Vlade Ilić, novinar „Novosti“, dopisnik iz Čačka, Zoran Marjanović, novinar frankfurtskih „Vesti“ iz Gornjeg Milanovca i Milena Miletić, predstavnik opštinske uprave.

Uskoro će, kako je najavljeno, čim se pripreme ugovori i potpiše ih predsednik Opštine – započeti mesečna isplata rata medijima.

Na konkursu za raspodelu novca poreskih obveznika učestvovalo je 18 izdavača novina, te radio i TV stanica i vlasnika portala iz opština Zlatiborskog okruga, ali i iz Kraljvea, Aranđelovca, Čačka, Novog Sada, dok ih je iz Beograda bilo pet. Pored prihvaćenih projekata najčešće ponude bile su za zumiranje turističkih potencijala, pa za zelenu ekonomiju, ekoturizam i održivi razvoj ili ekološke radionice i družionice, do hronika zapadne Srbije, istinitog i pravovremenog informisanja iz „opštine za primer“ i žena heroja tranzicije.

Predstavnici Ministarstva kulture i informisanja najavili su uskoro donošenje medijske strategije, kao osnove za usvajanje seta zakona, kako bi se uveo red u ovoj oblasti.Okončanje ovog posla nestrpljivo očekuju i u gradu pod Zlatarom, kako bi se otklonio niz nedoumica, prigovora na nepravilno trošenje budžetskih para ili na rad komisija i ocenjivanje projekata, kao i obavljenonog posla.

Ovdašnja sekcija Udruženja novinara Srbije (UNS) već ranije je zatražila javnu tribinu kako bi se sučelili stavovi o mogućnostima i potrebama Opštine u oblasti ostvarivanja javnog interesa u informisanju. Neophodni su razgovari o donošenju opštinkog plana informisanja, zatim uslovima opstanka lokalnih medija (materijalnoj, tehničkoj i kadrovskoj situaciji) kao rasadniku kadrova i dopisničke mreže, povezivanju sa radio i TV stanicama u Užicu, kao matici ove opštine. Među kreterijuma bi trebalo da bude i kvalitet rada – pre svega raznovrsnost programske šeme, bogatstvo žurnalistički izraza i broj zaposlenih na novinarskim zadacima, te informisanje o svakodnevnom životu i razmena informacija među komšijama.

MEDIJSKA KUĆA NA ZLATIBORU

Ovde podsećaju i na staru ideju – otvaranja medijske kuće na Zlatiboru, na koju bi se „kačili“ programi lokalaca, a njen opstanak potpomogla bi, pored ostalog, turistička privreda planine i okolne opštine, koje imaju ekonomski interes.
Izvor: D.Gagričić