Park narodnih heroja u novom ruhu

Prijepolje – Nakon tri decenije, Park narodnih heroja u centru opštine Prijepolje na reci Mileševki, potpuno obnovljen i uređen, zahvaljujući sredstvima Ministarstva turizma i omladine i Evropske unije kroz EU PRO Plus program. Svečanom otvaranju Parka prisustvovali su ministarka za evropske integracije Tanja Miščević, šef Odeljenja za saradnju Delegacije Evropske unije (EU) u Srbiji, Nikola Bertolini i posebni savetnik u Ministarstvu turizma i omladine Esad Hodžić.

Park prilagođen i osobama sa invaliditetom, foto: A.Rovčanin

„Ovaj Park je izraz partnerstva između Srbije i Evropske unije koja je predstavlja naše okruženje, prostor u kome živimo i u gde nas države članice EU posmatraju i tretiraju kao ravnopravne. Pomoć koju zajedno pružamo našim lokalnim zajednicama je naša snaga i mogućnost da se razvijamo, a istovremeno prilika za nas da razumemo šta su potrebe na lokalnom nivou, na koje ćemo zajedničkim snagama pokušati i da odgovorimo. Danas je to ovaj lepi park na lepoj Mileševki u Prijepolju, a sutra su to već neki drugi projekti koji se odnose na infrastrukturu, poljoprivredu ili na podršku malim i srednjim preduzećima”, rekla je ministarka za evropske integracije, Tanja Miščević.

Foto: A.Rovčanin

Finali radovi su izvršeni uz finansijsku podršku Evropske unije od više od 20 miliona dinara kada su postavljanje elektroinstalacija, rasveta, video nadzor kao i mobilijar i sprave za fitnes i za vežbanje.

„Ovaj projekat je rezultat rada mnogih ljudi, institucija, uloženog vremena i energije i ograničenih sredstava – što znači da je odraz i velike posvećenosti. Drago mi je da vidim da je uspešno realizovan. Evropska unija čeka na vas i EU je ovde za vas!”, rekao šef Odeljenja za saradnju Delegacije Evropske unije u Srbiji, Nikola Bertolini.

Foto: A.Rovčanin

Esad Hodžić, posebni savetnik u Ministarstvu turizma i omladine je istakao da je rekonstrukcija Parka započeta na inicijativu samih Prijepoljaca a da je ministarstvo turizma i omladine sa 37,8 miliona dinara podržalo prvu fazu renoviranja tokom koje su asfaltirani sportski tereni za košarku, mali fudbal, odbojku i tenis, te postavljena zaštitna rešetka preko rekonstruisanog odvodnog kanala i betonirano stepenište unutar tribina.

Foto: A.Rovčanin

„Uspeli smo da sačuvamo dušu našeg Parka iz davnih vremena a da prostor oplemenimo novim sadržajem. Ovo je park za sve nas, za najmlađe, za starije koji imaju šahovski kutak, tu su tereni za sportiste, sprave za rekreaktivce, ali i za osobe sa invaliditetom, jednostavno park dostupan svim našim građanima”, rekao je Drago Popadić, predsednik opštine Prijepolje.

Foto: A.Rovčanin

U Prijepolju je tokom dana šef Odeljenja za saradnju Delegacije Evropske unije u Srbiji, Nikola Bertolini takođe imao priliku da vidi projekte koje je u opštini podržala EU a koji doprinose boljim socijalnim uslugama i uslovima za obrazovanje. On je obišao sportsku salu u Osnovnoj školi „Milisav Stiković” koja je renovirana uz bespovratna sredstva EU, kao i Dnevni centar za decu i mlade sa problemima u ponašanju odnosno projekat koji zajedno sprovode udruženje „Nova vizija” i Centar za socijalni rad a koji će značajno unaprediti socijalne usluge kao i socijalnu integraciju rizičnih grupa kod dece i mladih.

PP Media