Pešačenje, sankanje, skijanje – svega ima na Zlataru

Zlatar – Uprkos tome što je zimski raspust završen, ne jenjava interesovanje za odmor na Zlataru. Trenutno je popunjeno oko 70 odsto kapaciteta, što je u skladu sa propisanim protivepidemijskim merama.

Sankanje na padinama Zlatar, foto: TO Zlatar

„Zlatna planina” ju je osvojila na prvi pogled, pa je Vojvođanka Milica Dugonjić, već deceniju i Zlatarka.

„Godinama smo prolazili pored Zlatara, navraćali, uvek nešto novo videli, oduševili se svaki put kad dođemo, svaki put nam je falio još koji dan da ostanemo duže, i onda smo shvatili da bismo mogli da ostanemo i da nešto poradimo, tako da smo jedan lep grad – Novi Sad, zamenili jednom lepom planinom – Zlatarom”, rekla je Milica Dugonjić.

„Čist vazduh, dobre staze, zimi sneg, ambijent koji predstavlja stvarno užitak”, smatra Zoran Ranđelović iz Beograda.

„Mirniji je, manje urban, lepše se osećamo… Ima lepih staza za šetanje što je nama primereno i mi prosečno prošetamo u dva cuga oko osam, devet kilometara dnevno”, kaže Zoran Ristić, takođe iz Beograda.

Škola skijanja na Zlataru, foto: TO Zlatar

I dok se stariji tek spremaju za šetnju, najmlađi su od ranog jutra na sankanju, skijanju, vožnji ski-sankama, kvadovima, jer je snega preko pola metra.

„Najkraća tura na Zlataru je Golo brdo, vrh Zlatara, Manastir Kozme i Damjana, i povratak nazad. Uživa se u predelima, uživa se u Zlataru”, rekao je Danilo Paunović iz Udruženja građana „Kvado” sa Zlatara. 

Sve je to „zlatarenje”, kažu domaćini više nego zadovoljni posetom.

„Negde oko 70 odsto kapaciteta je popunjeno na Zlataru, od toga nešto više u privatnom smeštaju nego u hotelskom. Najave su poprilično dobre za nastavak zimske sezone”, ispričao je direktor Turističke organizacije „Zlatar” Branko Pucarević.

I dok se trude da budu što bolji domaćini i ove zime, turistički poslenici uveliko planiraju proširenje pešačkih staza, nove vidikovce za letnju sezonu, koju je na primer Novosađanka Milica već rezervisala.

RTS