Počinje Dnevnik zapadne Srbije (VIDEO)

Dnevnik zapadne Srbije krenuće 15. novembra, a ovu jednočasovnu informativnu emisiju pokreće nedavno osnovano. Udruženje medija i medijskih radnika Srbije. Biće emitovan iz studija televizije Lav u Užicu, i moći će da se prati u etru na području zapadne Srbije u dvadesetak opština.
,,Sve pripreme su pri kraju, cilj nam je da otvorimo medijski prostor, i ovo je prva emisija koje će se baviti ozbiljnim informisanjem. Pokrivaćemo područje dva okruga ali i nešto šire, a bavićemo se svim temama koje su bitne za život građana, privrede, politike, ali i svim drugim oblastima javnog života“ – kaže Gvozden Nikolić koji će uređivati Dnevnik.
Vesti će biti usmerene pre svega žiteljima Zlatiborskog (284.929) i Moravičkog okruga (212.149 stanovnika) i to područje od pola miliona građana zaslužuje čistu, poštenu i brzu vest o sebi.
Ovo je prvi put da jedno medijsko udruženje pokreće informativnu emisiju. Za sada je okupilo 14 novinara iz različitih opština sa ovog područja. Glas zapadne Srbije i TV Lav pokrivaće najveći deo dok će mnoge produkcije iz Prijepolja, Požege, Lučana, Čačka i Ljiga, koje su članice učestvovati u izradi medijskih sadržaja.
,,Mislim da je ovo pionirski poduhvat posle raspada medijske scene u ovom delu zemlje i rasturanja lokalnih javnih glasila. Apsolutno smo spremni i kadri da odradimo posao po zanatu, profesionalno i bez podaničke uredničke politike. Raduje me da se uključio veliki broj naših kolega koji su spremni da ponesu teret izveštavanja iz svojih sredina u opštem interesu. Udruženje nije osnovano da bi se bavilo nameštanjem konkursa kao što to neki već čine, već informisanjem i zaštitom prava medija i medijskih radnika. Dokazaćemo da to može časno da se radi“ – navodi Nikolić koji je i predsednik Udruženja.

Plan je da Dnevnik ZS i ljudi koji ga rade steknu poverenje građana time što se neće ustezati da sve probleme koji ih pritiskaju iznesu na površinu i javno progovore o tome.
,,Očekujemo da nam se priključe i drugi novinari i snimatelji, spremni za još jednu žrtvu u ovom poslu nakon svih brodoloma kroz koje je prošla ova branša. Očekujemo i poturanje klipova, ali se ne plašimo, istina i gledaoci će biti uvek naše najjače oružje. Narod je željan objektivnog informisanja, i siguran sam da ćemo uspeti“ naglasio je Nikolić.

UMMR: Potrebna šira podrška, ali objektivnost na prvom mestu

U Udruženju medija se nadaju da će lokalne samouprave pomoći podizanje informisanja na jedan znatno viši nivo. Svakako, veoma je važno kako će pojedine sredine finansijski podržati pokretanje jednog Dnevnika koji će prvi put medijski objediniti jedno veliko područje, ali to neće biti presudno, pogotovu se time nesme dovoditi u pitanje objektivnost . Udruženje će se sa ovim projektom pojaviti u svim opštinama na konkursima za projektno finansiranje, i na taj način pomoći novinarima u sredinama iz kojih izveštavaju.Tu se otvaraju i druge mogućnosti kao što su donacije, marketing i slično.
PP Media