Poklonili opremu za fizijatriju

Nova Varoš – Zadužbina “Nikola Spasić” iz Beograda poklonila je novovaroškom Domu zdravlja medicinsku opremu vrednu oko 360.000 dinara. Reč je o savremenoj aparaturi koja će služiti za potrebe Službe za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju.

-Donacijom podrazumeva nabavku tri značajna aparata. Prvi je “magomil 2” koji se upotrebljava za terapiju magnetskim strujama, drugi je “tens 2” za termokutanu elektro-nervnu stimulaciju, dok je treći “ekomediko” namenjen za interferentnu struju sa vakumom. Sva tri aparata su već u funkciji – pojašnjava glavni fizioterapeut Mališa Stepanović.

U Službi za fizikalnu medicinu očekuju da će se zahvaljujući novim specijalizovanim aparatima povećati broj pacijenata odnosno pruženih usluga ovog tipa, podići kvalitet rada dispanzera, a dugoročno kvalitet zdravstvene zaštite stanovništva u novovaroškom kraju.

-Obnavljanje opreme mnogo znači, jer je veći deo postojeće aparature prilično izraubovan. Radimo i sa opremom koja je u funkciji preko četiri decenije. Aparati su, inače, starosti od 15 do 42 godine. To, ipak, ne utiče na kvalitet rada ove službe u kojoj se godišnje obavi blizu 37.000 različitih procedura odnosno fizikalnih terapija – ističu u Službi za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju, koja je sa radom počela krajem jula 2015. godine i od tada postiže izuzetan učinak u radu.

Zbog ogromnih gužvi, liste čekanja u ovom dispanzeru su na startu bile i po dva i po meseca, ali se trenutno na tretmane čeka u proseku po dvadesetak dana.

-U praksi se pokazalo da je otvaranje službe fizijatrije bio pun pogodak. Za naše građane je to od izuzetnog značaja jer štede i vreme i novac. Više ne obijaju pragove zdravstvenih ustanova u susednim gradovima kako bi obavili minimum od tri do pet fizijatrijskih terapija ili tretmana, i pritom se izlože i popriličnom finansijskom trošku – ističe direktor ovdašnjeg Doma zdravlja dr Branko Popović, najavljujući dalja ulaganja u ovu i druge službe pri lokalnoj zdravstvenoj ustanovi, a uz podršku države, lokalne samouprave i donatora.

Ovo, inače, nije prva donacija Zadužbine “Nikola Spasić” novovaroškom Domu zdravlja. Ova fondacija je pre par godina darivala i savremeni mikroskopski aparat za potrebe službe laboratorije.

Varoške novine