Ponovo smanjen broj radnika u prijepoljskoj FAP Livnici

Prijepoljska „Livnica“ ušla je u 2016. sa znatno manjim brojem radnika od onog u prethodnoj godini. Od 111 zaposlenih, poslednjeg radnog dana prošle godine, 27 raskinulo je radni odnos i kao tehnološki višak upisalo se u evidenciju Nacionalne službe za zapošljavanje. Oni su preduzeće napustili dobrovoljno, na osnovu programa za rešavanje viška zaposlenih, koji je odobrila Vlada Srbije i za njegovu realizaciju izdvojila sredstva koja su već uplaćena na račune. Svaki od radnika koji se opredelio da na ovaj način napusti preduzeće dobio je na na ime otpremnine 200 evra po godini radnog staža.

Što se tiče privatizacije, prijepoljski livci, kao i svi zaposleni u sistemu FAP-a još uvek čekaju da taj problem reši Vlada Srbije. Do tada oni će biti u istom statusu kao i prethodnih godina jer je FAP u grupi od 17 preduzeća od strateškog značaja, a to znači da je država preuzela obavezu da pronađe model kako bi se u ovim preduzećima pre i posle privatizacije održao proizvodni proces.
Ipak, 2016. godinu prijepoljski livci počeli su realizacijom već ugovorenih poslova. Reč je o proizvodnji rezervnih delova kako za inostrane tako i domaće partnere. To su kupci iz Nemačke i zemalja bivše SFRJ, ali i javna preduzeća koja se bave gradskim i priogradskim prevozom putnika u Beogradu, Novom Sadu, Nišu, Kragujevcu i Kruševcu.
Direktor „Livnice“ Željko Ružić ističe da će, uprkos činjenici da je preduzeće napustio i jedan broj radnika iz neposredne proizvodnje, Livnica uspeti da realizuje sve ugovorene poslove. Samo pre nekoliko godina „Livnica“ je imala trostruko više zaposlenih. Sredinom osamdesetih godina prošlog veka, bila je jedno od najperspektivnijih preduzeća u celom regionu, bilo je zaposleno nekoliko stotina radnika, među kojima su bili i visokokvalifikovani vrhunski stručnjaci.
Izvor: Danas