Porez po starim cenama i novi sedmogodišnji Plan razvoja opštine Prijepolje

Prijepolje – Plan razvoja opštine Prijepolje od 2022. do 2029.godine jedan je od najznačajnijih dokumenata najšireg obuhvata. Na njegovoj izradi radilo se godinu dana, a opština Prijepolje jedna je od tri u Srbiji koja je dobila podršku u izradi kroz projekat Lokalna samouprava za 21. vek, kazala je Duška Bajić članica Opštinskog veća i koordinatorka izrade Plana razvoja, u iscrpnom izlaganju pred odbornicima Skupštine opštine Prijepolje.

Foto: A.Rovčanin

Odbornici opozicije ocenili su da Plan razvoja predstavlja spisak lepih želja i da će ostati samo slovo na papiru ukoliko se ne obezbedi kontrola njegovog sprovođenja, što je obećano da će biti učinjeno od strane izvršne vlasti.

Iako je postojao realan osnov da se porez na nepokretnosti višestruko uveća od iduće godine, odbornici skupštine prihvatili su predlog Opštinskog veća da porez ostane na nivou na kome je poslednjih 6 godina.

Izveštaj o izvršenju budžeta u prvih 9 meseci ove godine realan je pokazatelj koliko aktuelna vlast zapravo radi, ocena je odbornika opozicije. Budžet se punio planiranom dinamikom, za prva tri kvartala oko 70%, ali rashodna strana je nezadovoljavajuća – do kraja septembra je potrošeno svega 48%. Ovim tempom izvesno je da će se značajna sredstva preneti i u iduću godinu, smatrali su odbornici opozicije.

Da može bolje, može, ali bar je budžet prestao da curi, objašnjava predsednik opštine Prijepolje Vladimir Babić.

Prijepoljski odbornici usvojili su Izveštaj o radu Opštinske uprave za prošlu godinu uz komentar da, iako bi trebalo, kroz izveštaj se ne vidi koliko je uprava podigla kvalitet svojih usluga za građane a od sektora koji bi taj rad svakako trebalo unaprediti, odbornici opozicije istakli su Odeljenje za urbanizam.

PP Media