Porodica preminule porodilje Biljane Slović sumnja da neko štiti lekare

Biljana Slović (31) iz Pribojske Banje porodila se 01. januara carskim rezom i na svet donela zdravog dečaka. Međutim, usled komplikacija nastalih posle porođaja preminula je 3. marta u Beogradu. Porodica za njenu smrt krivi lekare iz Opšte bolnice u Priboju. Tri nezavisne komisije za utvrđivanje okolnosti pod kojima je preminula porodilja, trebalo bi da daju stručno mišljenje o njenom lečenju u bolnicama u Priboju i Užicu i Ginekološko-akušerskoj klinici u Beogradu. Dve komisije formirao je direktor Zdravstvenog centra Užice doktor Miloš Božović, jednu, koja je utvrđivala okolnosti u kojima je 25 dana, pacijentkinja lečena u Opštoj bolnici Priboj i drugu za Opštu bolnicu Užice. Dok je treću formiralo Ministarstvo zdravlja, radi eksterne kontrole u tim zdravstvenim ustanovama, kao i u Ginekološko akušerskoj klinici u Beogradu. Za sada ovaj posao su završile komisije koje je formirao direktor ZC Užice doktor Miloš Božović, međutim njihov nalaz još uvek nije dostupan javnosti. Otac preminule devojke Milanko Grozdnić sumnja da neko namerno ceo slučaj pokušava da zataška kako istina ne bi izašla na videlo. Iz Osnovnog javnog tužilaštva u Prijepolju poručuju da sve čine kako bi prikupili nepohodne informacije i ceo slučaj rešili.
Nakon skoro jednog meseca od smrti Biljane Slović, javnosti i njenoj familiji još uvek nisu poznate okolnosti zbog kojih je devojka preminula. Potparolka užičkog Zdravstvenog centra Danijela Vasiljević kaže da je komisija završila svoj deo posla.

– Komisija koju je formirao direktor je odradila svoj posao i dostavila izveštaj. Međutim on će javnosti biti poznat tek pošto posao završe i druge dve komisije koje rade na ovom slučaju – istakla je Vasiljević ne želevši da otkriva više detalja.

Sa druge strane otac preminule Milanko Grozdanić izražava sumnju da neko namerno ceo slučaj sabotira.

– Neću dozvoliti da se sakrije istina, moju ćerku su pod zemlju oterali ginekolozi iz Priboja. Kako mogu mirno da spavaju, sve koji budu pokušali da sakriju istinu smatraću saučesnicima – uznemireno kaže Milanko.

Otac preminule porodilje Milanko Grozdanić sumnja da neko štiti lekare foto: www.ppmedia.rs

Poruka iz tužilaštva je jasna, ceo slučaj se mora otkriti i utvrditi istina. Svi lekari koji su učestvovali u lečenju preminule Biljane Slović biće saslušani, takođe tužilaštvo je zatražilo kompletnu dokumentaciju od sve tri zdravstvene ustanove u kojima je lečena.

– Pred nama je jedan dugotrajan i opsežan proces. Uputili smo zahteve za prikupljanje medicinske dokumentacije i drugih dokaza na više adresa, među kojima su ZC Užice, Opšta bolnica Priboj, KC Srbije, Ministarstvo zdravlja koje vrši eksternu kontrolu. Policija će obaviti razgovor sa svim lekarima koji su učestvovali u lečenju preminule pacijentkinje. Kada izveštaji stignu u tužilaštvo kompletna dokumentacija će verovatno biti prosleđena na veštačenje stručnjacima sa Medicinskog fakulteta u Beogradu. Tek pošto se sve to završi imaćemo jasnu sliku da li je bilo propusta u radu lekara – opsežno pojašnjava ceo tok istrage tužilac Jasminka Bošković.

PP Media