Poznata akontna cena maline, niža je nego što su malinari očekivali

Prijepolje/Priboj/Nova Varoš/Užice – Akontna cena maline koja se očekuje na početku sezone trebalo bi da bude oko 350 dinara, a konačna između 600 i 700 dinara. Prinos „crvenog zlata“ – nikad slabiji, rekao je za radio Požega predsednik Asocijacije proizvođača malina i kupina u Srbiji Dobrivoje Radović.

Ilustracija

Glavni faktor ovogodišnjeg slabog roda su elementarne nepogode u 2021. To se odnosi prvenstveno na izuzetno visoke temperature.

„Problem je i sa sadnicama, kada se sadnice iz 2021. godine pripremaju za rod u ovoj godini. Usled pomenutih elementarnih nepogoda takve sadnice, poznatije kao „lastari“, ostale su kratke. Očekivana cena kupine je oko 400 dinara za kilogram pre svega, jer su poskupeli hemija, repromaterijal, radna snaga i đubrivo. Cena maline od 600 do 700 dinara je neka srednja cena od 250 dinara koja je bila pre dve godine“, kazao je Radović.

On je podsetio da su prošle godine, u uslovima jake suše i izuzetno visokih temperatura na području cele Srbije, najbolje prošli malinjaci koji imaju navodnjavanje. Malinari koji su ulagali u sisteme za navodnjavanje su imali, kako Radović navodi, „fenomenalan rod“.

Još jedan važan faktor koji definiše cenu maline je sadni materijal, pa se u narednim godinama treba fokusirati na njegovu zamenu, koju inače subvencioniše država, sa 60 do 65 odsto, naveo je Radović.

Izvor: Agrotv