Priboj: Nakon domara u klupama direktori i nastavnici

Nakon serije obuka domaćinskog upravljanja u skladu sa principima energetske efikasnosti namenjenih domarima, u školama u Srbiji počelo je sprovođenje programa edukacije iz ove oblasti za direktore i nastavnike.Privredna komora Srbije u utorak 16.aprila u Omladinskom centru u Priboju organizuje edukaciju za zaposlene prosvetare na temu energetske efikasnosti.

U Srbiji se troši šest puta više energije nego u Nemačkoj, a 40 odsto te potrošnje odlazi na grejanje, električnu energiju i snabdevanje toplom vodom stambenih i javnih zgrada, među kojima su škole i obdaništa. Razlozi za tako veliku potrošnju su neodgovarajuća toplotna izolacija, zastareli sistemi grejanja i hlađenja i pripreme tople vode, ali i gubici energije prouzrokovani neadekvatnim održavanjem i upravljanjem.

Edukacija za prosvetare

Primeri najbolje prakse razvijenih evropskih zemalja ukazuju na izuzetno važnu ulogu koju u postizanju energetske efikasnosti ima informisanost i sticanje novih navika domara, direktora, nastavnika, svih zaposlenih i dece.

Upravo s tim ciljem, Privredna komora Srbije uz podršku resornih ministarstava, Stalne konferencije gradova i opština, lokalnih samouprava i Nemačke organizacije za međunarodnu saradnju GIZ u okviru projekta „Energetska efikasnost u javnim zgradama“, organizovala je programe obuke za domare škola i vrtića iz 20 opština i gradova širom Srbije, a od ovog proleća otpočela je program edukacije za zaposlene u školama.

PP Media