Prijepoljci položili test humanosti – sve na bazaru za malog Mihajla rasprodato za pola sata

Prijepolje – Prijepolje je danas položilo test humanosti, za pola sata sve što je bilo izloženo na bazaru je prodato, a sve sa jednim velikim ciljem da se pomogne malom Mihajlu Oreščaninu koji je oboleo od zloćudnog tumora malog mozga.

Foto: A.Rovčanin

Mihajlova ujna Bojana Purić rekla je za sve one koji možda nisu upućeni zbog čega se sakupljaju sredstva za ovog osmogodišnjeg dečaka.

„Mihajlo boluje od jednog težeg oblika karcinoma mozga. Potrebna su mu velika sredstva, a i vreme je tu veoma bitan faktor, jer taj vid bolesti ne može da čeka.Tako da smo odlučili da od svih vidova pomoći koji su pristizala u prethodnih mesec, dva napravimo još jedan korak i iskoristimo potencijal i dobre namere i humanost naše zajednice, a u to se možete sami uveriti po današnjem odzivu i pozitivnoj energiji koja vlada”, rekla je ujna Bojana, poručujući da svi treba da se ugledaju na Prijepoljce.

Foto: A.Rovčanin

Mihajlo se nalazi na Klinici za neurohirugiju UKCS gde nakon intervencije prima terapiju koja je uobičajena. Kako bi dali najbolju šansu Mihajlu da pobedi bolest, biće mu potrebni skupi tretmani, kao što je hemoterapija, radioterapija, imuno terapija ili protonska terapija. Potrebno je da što pre ode na lečenje u inostranstvo jer je vreme od ključnog značaja za ovu vrstu bolesti.

„Aplicirali smo za nekoliko svetskih klinika. Prvi poziv koji dobijemo iskoristićemo i on će otići”, istakla je ujna.

Akciji su se priključili i učenici sve tri prijepoljske srednje škole koji su pomogli ovaj bazar svako na svoj način. Učenici Ekonomsko – trgovinske škole, smer kuvari napravili su slatkiše koji su se razgrabili.

Foto: A.Rovčanin

„Mali slatki zalogaji nisu imali cenu, već koliko ko da. Ova ideja je proistekla od profesorice Slavice Bjelić i Željane Tomašević”, rekla je Radmila Drobnjak.


Valentina Prljić iz Tehničke škole, smer modni krojač rekla je da se oni uvek okupljaju kako bi pomogli humanitarnim akcijama i tako je bilo i ovaj put.

„Mi smo danas prodavali ono što inače šijemo na časovima praktične nastave. Mogu reći da smo prikupili dosta novca.”

U ovu akciju su se ukljčili i učenici OŠ „Vladimir Perić Valter” gde su đaci četvrtog razreda odvajali od užina i donirali novac za lečenje.

Foto: A.Rovčanin

Turistička organizacija Prijepolje uvek je tu da pruži pomoć a pogotovu kada su akcije ovog tipa u pitanju. Direktor Petar Vasiljević rekao je da su ovog puta bili zaduženi za logistiku kako bi sve prošlo kako treba.

Koordinatorka Kancelarije za mlade Milena Jovanović rekla je da ova akcija ima dvostruki cilj.

„Prvo želimo da prikupimo sredstva kako bi Mihajlo mogao da nastavi svoju borbu, a drugo da Mihajlo i njegovi roditelji vide da imaju bezrezervnu podršku svih nas u Prijepolju i da smo tu za njih.Volonteri naše Kancelarije su tu da pomognu, daju podršku i informišu građane o drugim vidovima pomoći”, kazala je Jovanović.

Foto: A.Rovčanin

Ona je pozvala i sve humane ljude koji nisu bili u mogućnosti danas da dođu na bazar, a žele da pomognu, da to i učine slanjem SMS poruke na 1560 na 3030 ili uplatom na račun

U srcu same akcije bio je slatki bazar, gde su vredne prijepoljske domaćice izložile svoje slatke i slane đakonije.

Sabiha Dacić, autorka serijala Prijepoljke i knjige „Sabihine sofre”, danas je izložila desetak vrsta kolača i kaže da je za pola sata rasrpodala sve sa svog štanda.

„Pokazali smo celom svetu, kako se treba boriti za jedan dečji život, jer smo svedoci, nažalost, koliko i zdrave dece danas gubi život.”

 Akciji su se odazvali i najmlađi iz vrtića „Duga” kao i članovi Kola srpskih sestara.

PP Media i GZS