Prijepolje: 10 mladih ljudi započelo bavljenje pčelarstvom

Opšina Prijepolje i Regionalna razvojna agencija Zlatibor zajednički realizuju projekat podrške nezaposlenim licima, za započinjanje bavljenja pčelarstvom. Podršku za bavljenje ovom vrstom zanimanja dobilo je 10 mladih pčelara iz Prijepolja.
Program podrške obuhvata pomoć početnicima u pčelarstvu u osnivanju pčelinjaka od 15 košnica sa pčelinjim rojevima nakon bagremove paše i uspostavljanje savetodavne podrške. Sufinasiranje troškova osnovanja pčelinjaka izvršeno je putem bespovratne subvencije od strane opštine i donatora.
„Za ovaj projekat iz budžeta opštine Prijepolje izdvojeno je preko 700 hiljada dinara, a podršku za bavljenje pčelarstvom dobilo je 10 mladih pčelara iz naše opštine“, kazao je predsednik SO Prijepolje Vukosav Tomašević.
„U prošloj godini kroz program započinjanja bavljenja pčelarstvom podržano je 5 mladih pčelara. Ove godien loklana samouprava je prepoznala značaj ovog projekta, pa nam je pružila pomoć i podršku za uključivanje 10 pčelara iz ove opštine u bavljenje pčelarstvom“-istakao je koordinator projekta Milomir Tucović.
Pomoć i podršku u realizaciji ovog projekta pružilo je i Udruženje pčelara iz Prijepolja koje broji preko 200 članova. Iz opštinskog budžeta u ovoj godini izdvojena su značajna sredstva za podršku u razvoju pomenutog Udruženja.
„Naše Udruženje je uz pomoć sredstava koja smo dobili od lokalne samouprave ušlo u realizaciju jednog veoma značajnog projekta za nas, a to je izgradnja pčelarske kuće. Za naše članove je jako bitno da imamo mesto gde ćemo moći da se okupljamo i koje ćemo koristiti isključivo za namene koje se odnose na delatnost kojom se bavimo“, kazao je predsednik Udruženja pčelara iz Prijepolja Mirsad Hodžić.
Kandidati za program podrške bili su u obavezi da samostalno obezbede stručnu podršku u vidu savetdodavca-mentora koji ima i ulogu jemca za vraćanje robnog kredita. Prednost pri odabiru kandidata imali su mladi i žene.
Pored opštine Prijepolje projekat podrške mladim pčelarima uspešno je sproveden i u Užicu, Arilju, Čajetini i Valjevu.
PP Media