Prijepolje, Nova Varoš, Priboj (video) : Više od 20 požara tokom vikenda, najkritičnije na Koševinama

Usled požara izazvanih paljenjem niskog rastinja, na poljoprivrednim imanjima tokom vikenda, pripadnici Vatrogasno spasilačke jedinice intervenisali su 20 puta na područiju opština Prijepolje, Priboj i Nova Varoš. Najkritičniji požar bio je na Koševinama, brdu iznad Prijepolja gde je vatra zahvatila površinu od 10 hektara borove šume, niskog rastinja i livada. Vatra je pretila da ugrozi objekte međutim brzom reakcijom vatrogasaca to je sprečeno, došlo je do oštećenja na niskonaponskoj mreži.
Prema rečima Vujadina Kovačevića, komandira Vatrogasno spasilačke jedinice iz Prijepolja na gašenju požara u Koševinama učestvovala su tri vatrogasna vozila.
– Požar je zahvatio površinu od deset hektara, vatra je pretila da ugrozi i pojedine objekte ali ipak smo to uspeli da sprečimo. Na niskonaponskoj mreži došlo je do oštećenja, vatra je oštetila jedan broj stubova međutim nije bilo prekida u isporuci električne energije. Jak vetar dodatno je širio vatru koja je u kasnim popodnevnim satima stavljena pod kontrolu – kaže Kovačević.
Do požara je došlo i na Jabuci gde je vatra zahvatila površinu od 5 hektara, uglavnom livada i niskih četinara. Na gašenju ovog požara učestvovalo je jedno vatrogasno vozilo i u popodnevnim časovima požar je ugašen. Kovačević je naglasio da je gorelo i u Ratajskoj u neposrednoj blizini magistrale međutim, pravovremenom reakcijom vatrogasaca i on je lokalizovan.

Lepo vreme i povećan broj aktivnosti na poljoprivrednim imanjima bio je uzrok svih ovih požara. Iz vatrogasno spasilačke jedinice apeluju na sve da ne pale vatru na svojim imanjima kako ne bi dolazilo do ovakvih i sličnih situacija.
PP Media