Prijepolje: Sedam izbornih listi u novom skupštinskom sazivu

U opštini Prijepolje na loklanim i parlamentarnim izborima pobedu je odnela kolaicija okupljena oko Srpske napredne stranke. Na parlamentarnim izborima podršku listi broj 1 dalo je 47,53 %, dok je na lokalnu takođe prvo mesto sa oko 6000 glasova osvojila lista Srpske napredne stranke u kolaiciji sa još pet stranaka. Drugo mesto sa brojem glasova na lokalu u Prijepolju osvojila je Sandžačka demokratska partija sa oko 4200 glasova.
Izlaznost na jučerašnjim loklanim i parlamentarnim izborima u Prijepolju iznosila je oko 58,05 %, što je broj od 19.863 birača. U biračkim kutijama našla su se čak 362 nevažeća glasačka listića. Ukupan broj upisanih u birački spisak iznosio je 34.283 birača.
Prema preleminarnim rezultatima koalicija stranaka koje je okupila SNS osvojila je najviše glasova na lokalu, čak 6029. Odmah iza njih sa 4144 osvojena glasa je dosadašnja vodeća politička snaga u opštini Prijepolje, SDP, koju sa znatno manje biračkog poverenja sledi BDZ sa 2554 glasa. Dobar rezultat, mada sa nešto manje glasova ostvarila je DPS za koju su glasala 2064 birača , dok je koalicija DSS- SRS- ZZS osvojila 1667 glasova. Nova skupštinska stranka biće Dveri koje su nastupile samostalno i osvojile 1385 glasova iza kojih je odmah SDA za koju je juče glasalo 1289 birača. U novi skupštinski saziv neće ući samo Grupa gradjana Novi ljudi. Ona je dobila poverenje 695 birača što je nedovoljno da ovoj grupi gradjana obezbedi učešće u novoj vlasti.
Na parlamentarnim izborima 9454 birača ili njih 47,53 %, glasalo za listu broj 1 Aleksandar Vučić – Srbija pobedjuje. Iako sa skoro trostruko manje glasova, na pobedničkom postolju se odmah iza ove našla lista BDZ Sandžaka Muamer Zukorlić, za koju je glasao 3291 ili 16,55% birača, dok je treću poziciju zauzaela SDA Sandžaka Dr Sulejman Ugljanin sa osvojenih 1543 glasa birača ili 7,76% biračkog tela.
Između narednih izbornih listi razlike nisu toliko drastične ni u broju glasova birača a ni u procentima, pa se između njih vodila „mrtva trka“. Sa 1296 glasova Srpska radikalna stranka Dr Vojislav Šešelj osvojila je 6,52%, sa nešto manjim procentom od 6,36 % i 1265 glasova sledi lista Ivica Dačić, SPS,JS- Dragan Marković Palma, iza kojih je odmah koalicija Dveri –DSS, Sandra –Rašković Ivić- Boško Obradović sa osvojenih 5,18 % ili 1031 birački glas. Ispod pet procenata, tačnije 4,48 % osvojila je koalicija Boris Tadić, Čedomir Jovanović, Nenad Čanak, što u glasovima birača iznosi 891 listić sa zaokruženim brojem 7. Sledi još jedan drastičan pad od svega 1,73 % ili svega 345 glasova koje su osvojile demokrate okupljene oko liste Za pravednu Srbiju- demokratska stranka i svega 1,08 % koliko je osvojila stranka Dosta je bilo- Saša Radulović, za koju je glasalo 215 birača. Sve ostale liste osvojile su od 7 do najviše 53 glasa birača.
Prebrojavanje glasova trajalo je nešto duže od očekivanog jer je na jednom biračkom mestu na Kolovratu došlo do incidenta nakon celodnevne gužve na samom biralištu. Došlo je i do intervencije policije što je zaustavilo glasanje koje se potom nastavilo dugo nakon regularnog zatvaranja biračkih mesta. Zbog uočenih nepravilnosti, izbori na ovom biračkom mestu će verovatno biti ponovljeni, što će dovesti i do promene izbornog rezultata, jer je na tom mestu upisano preko 1800 birača.
PP Media