Prijepoljski Vatrogasci apeluju na građane da budu oprezni prilikom paljenja vatre na otvorenom – u septembru požari „progutali“ 8,5 miliona dinara

Prijepolje – Iz Sektora za vanredne situacije MUP-a apeluju na građane da budu veoma oprezni prilikom upotrebe otvorenog plamena, a ukoliko primete požar odmah o tome obaveste vatrogasno-spasilačku jedinicu na broj telefona 193.

Foto: A.Rovčanin

– Imajući u vidu period veoma toplog i suvog vremena koje pogoduje nastanku i razvoju požara na otvorenom prostoru koji se veoma brzo šire, mogu zahvatiti velike površine, i predstavljaju realnu opasnost za živote i zdravlje naših građana i prouzrokovati velike materijalne štete, Sektor za vanredne situacije MUP apeluje na sve naše građane da budu odgovorni i poštuju zakon i budu veoma oprezni prilikom upotrebe otvorenog plamena, a ukoliko primete požar odmah o tome obaveste vatrogasno-spasilačku jedinicu na broj telefona 193 – kaže Nebojša Cvijović, inspektor u Odseku za preventivnu zaštitu od požara i ekplozija.

On podseća da je u protekloj 2022. godini evidentirano ukupno 370 vatrogasno-spasilačkih intervencija, od kojih su najbrojniji požari, kojih je bilo 270.

– Na požarima u prethodnoj godini pričinjena je materijalna šteta u iznosu od 31.366.000 dinara, a u mesecu septembru tekuće godine 8.510.000 dinara. Podsećamo naše građane da je Zakonom o zaštiti od požara i drugim zakonima zabranjeno spaljivanje trave i niskog rastinja na otvorenom prostoru, ostataka strnih useva, spaljivanje smeća, kao i loženje vatre u šumi i na udaljenosti od 200 metara od ruba šume – ističe Cvijović.

Za nepoštovanje ovih zakonskih odredbi zaprećene su i propisane novčane kazne. Кazne za fizička lica koja prekrše odredbe ovog Zakona kreću se od 10.000 do 50.000 dinara, dok kazne za spaljivanje ostataka strnih useva, biljnih ostataka i smeća za fizička lica iznose 10.000 dinara, a za pravna od 300.000 do 1.000.000 dinara.

– Sektor za vanredne situacije će u narednom periodu, zajedno sa drugim linijama rada Ministarstva unutrašnjih poslova, nadležnim inspekcijskim službama republičkog i lokalnog nivoa, pojačati nadzor i obilazak terena radi pronalaženja neodgovornih građana koji ne poštuju zakonske odredbe i njihovog procesuiranja, a sve u cilju smanjenja broja požara na otvorenom prostoru i povećanja bezbednosti naših građana. Кada je reč o požarima u građevinskim objektima, neki od najčešćih uzroka njihovog nastanka su neispravne ili preopterećenje električne instalacije, neispravni električni uređaji ili ostavljanje uključenih električnih uređaja bez nadzora – navodi šef Odseka za preventivnu zaštitu od požara i eksplozija Hasiba Kriještorac.

Кako bi se preventivno delovalo, ona apeluje na sugrađane da prilikom napuštanja stambenih objekata obavezno provere da li su isključili električne uređaje, poput klima uređaja ili punjača mobilnih telefona.

– Takođe, pre početka grejne sezone, apelujemo na građane da provere ispravnost i očiste dimovodne kanale, i provere ispravnost ložišta – zaključuje Kriještorac.

PP Media