U Sopotnici održana obuka za planinske vodiče

Prijepolje – Na terenima kod Sopotnice, u blizini Prijepolja, organizovana je planinarska obuka za vodiče iz Srbije i Bosne i Hercegovine, u okviru projekta prekogranične saradnje E Cross pass. Neki od učesnika već su u ovom poslu godinama unazad, ali su i pored toga želeli da se upoznaju sa nekim elementima rada na terenu koji im do sada nisu bili poznati.

Foto: ZooMUE

Rada Hudić iz Tuzle planinarenjem se bavi od 70-ih godina prošlog veka, a osim toga svoju privrženost prirodi iskazuje i kao gljivar. Do sada se, ipak, nije susretala sa poslom planinarskog vodiča.

„Iako sam u školi imala i obuku iz prve pomoći i vojnu obuku, saznala sam neke nove stvari tokom ovih uvodnih predavanja. Inače sam nonstop u prirodi, čak sam i muža navikla na gljivarenje“, kaže Rada.

Kao važan element u poslu planinskog vodiča ističe se poznavanje prve pomoći, pre svega u uslovima fizičkih povreda i opekotina u slučajevima šumskih požara.

„U planini se povrede često događaju. a vodič je onaj koji priskače u pomoć i pre nego što lekarska služba dođe do povređenog“, kaže Rasim Muftić iz PD Konjuh Tuzla.

Foto: ZooMUE

Fizička priprema učesnika nekada ume da predstavlja problem vodičima, kao i nepredvidivo vreme u planinskim predelima. Kao najveći izazov u ovom poslu uglavnom vide ostvarenje cilja da sve učesnike dovedu nepovređene do konačnog odredišta.

„Najveći izazov je dovesti planinare zdrave i čitave od tačke A do tačke B. Takođe, treba se pobrinuti da oni uživaju u toj ruti“, smatra Denis Hodžić iz ŽKP Ljeskovac Priboj

Polaznici kursa će polaganje za licence imati naredne godine.

„Početkom leta smo završili obuku za markiranje staza, a ovo je prvi deo obuke za vodiče. Sada je praktični deo, a teorijski će biti sledeće godine i to će se održati na nekom od univerziteta u Srbiji“, kaže Dušanka Stojanović iz Turističke organizacije Užice.

Osim upoznavanja sa terenom i pružanjem prve pomoći, neke od tema o kojima su budući vodiči sticali znanja su projektovanje ruta upotrebom računarskih programa, poseban režim ishrane, kao i orijentacija na osnovu karte, kompasa i nebeskih tela.

U okviru projekta prekogranične saradnje na jačanju pešačkih koridora, koji zajednički sprovode Užice i Tuzla, učestvuju Turistička organizacija Užice, Planinarsko društvo Konjuh, Planinarski savez Srbije i Ministarstvo prostornog uređenja i okoliša tuzlanskog kantona.

ZooMUE i PP Media